Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

За Братството на БгСит

Драги приятели,

Пред вас, все още в проект, е началната страница на първия български фен-сайт за Сит, посветен на сагата "Междузвездни войни" на Джордж Лукас. В света на фантазията възраст и граници няма, а ние, като хора - дали все още деца или вече порастнали такива - винаги ще се стремим към това, което харесваме и обичаме. А това, което харесваме във фантазиите си, се опитваме да пренесем и в живота.

Този сайт се предвижда да бъде предназначен за тези фенове на "Междузвездни войни", на които джедайската некомпетентност, повсеместната им хегемония в Галактиката, явната неспособност да се справят с проблемите и нетолерантността спрямо будния ум на ближните им, е омръзнала. За феновете, които справедливо считат, че няма по-добро средство за придвижване от имперски разрушител, имперска совалка или TIE fighter Advanced x1, че Звездата на смъртта е наистина отличен метод за решаване на проблемите с тероризма в галактически мащаб, а принцеса Лея всъщност носи баници на главата си. Че  Люк Скайуокър не е нищо повече от един голям късметлия, за което са "виновни" основно субективизмът на сценаристите и, разбира се, този на самия Джордж Лукас, заснели и създали гениалната и вечно будеща умовете ни - понякога дори на сън - филмова поредица за "Междузвездни войни".

За феновете, които допускат, че Тъмната страна на Силата не само по нищо не отстъпва на своя антипод, но че дори е за предпочитане като средство за развитие и постигане на набелязаните цели. Които приемат, че лоялността, дисциплината, хитростта, потайността в мислите и действията, дългосрочното планиране и търпението, са ценности на Ордена на Сит и необходимо оръжие за сриване на джедайската олигархична система.

А какво представлява "Сит"? В "Междузвездни войни"  Традицията на Сит се разглежда като нещо негативно. Като Зло. Като опортюнизъм на "доброто". Хм, дали това наистина е така? Това е нещо, което трябва да се усети. Всъщност, за да имате по-обширен поглед върху идеята за Сит, трябва да узнаете историята на Традицията - когато това стане, разбира се, практически изпълнимо и възможно.

Имайки обаче предвид, че самата Сага е основана - като фантазия и визия - на двойнствеността, на поляритетното виждане на света, ние знаем добре, че светът в който живеем не се състои само от добро и зло. В него има любов, има омраза, има и баланс между двете. В света, който осезаваме има заплаха, симпатия, болка, радост, стремеж, щастие, разочарование и т.н., но има и хармония между тях. Един Зен и едно изкуство да се кара мотоциклет. Едно безкрайно умиране и раждане, което не е нито лошо, нито добро, а само просто. Такова е нашето разбиране.

Ние не сме привърженици на крайностите. Нито на строгия разум, поддържан само с медитация - така, като джедаите, нито единствено на поддаването на емоциите - като ситите (както, впрочем, за последните несправедливо се счита).  Защото интелект без чувства, знание без любов и разум без състрадание водят към отрицание, догматизъм и духовна смърт. А чувство без разум, любов без знание и състрадание без разбиране - водят към хаос и разпадане... В един негостоприемен свят ние се нуждаем и от двете.

 В нормалния живот ние, като фенове на  "Междузвездни войни" и като обикновени чувстващи същества, отъждествавяме понятието "Сит" с волята и стремежа за оцеляване. И ако вече сте прочели историята на Сит и разбрали причината за възникване на ситската традиция във вселената на "Междузвездни войни", съм сигурен, че вече някои от вас са възприели нашата позиция. На адепти на Тъмната страна на Силата и нейната умопомрачителна мощ.

Ние сме воини по дух.

Ние отъждествяваме Сит и с волята за развитие, с реакцията срещу потисничеството, дискриминацията, борбата срещу статуквото и репресиращи свободното развитие - физическо, интелектуално и духовно - режими, със стремежа да извоюваме правото да живеем според ценностите си - така, както бихме искали ние. Въпреки нездравословните джедайски амбиции за домининация над непокорните и инакомислещите. Над търсещите нови хоризонти - различни от техните. Това вероятно ви звучи познато?

А волята, мои приятели, често е по-завладяваща от разума.

Затова този сайт ще бъде предназначен и за тези, които споделят горното разбиране.

Dark Lord of the Sith

 

.

... Побеждавайки, ние чупим оковите си, а Силата - ще ни направи свободни ...

 

     

Връзки