Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ДАРТ БЕЙН

Дарт Бейн

Биографична информация
Родна планета: Апатрос
Дата на раждане: 1043 ПБЯ
Описание
Раса: човешка
Пол: мъжки
Височина: 1.9м
Цвят на косата: плешив
Цвят на очите: бели
Хронологична информация
Ера: Старата Република, Издигането на Империята
Принадлежност:  Нова Ситска Империя, Братството на Мрака, Ситски Орден

Дарт Бейн е могъщ Тъмен лорд на Сит, живял хиляда години преди битката при Явин (1000 BBY) и единствения от вида си, оцелял при битката на планетата Руусан.
.
Роден под името Десъл (Dessel) на планетата Апатрос, той е отгледан от баща си, миньор наречен Хърст (Hurst: горичка, дъбрава ). Хърст обвинявал Десъл за смъртта на съпругата си, починала по време на раждането, обиждайки го и наричайки го Бейн (Bane: зло, проклятие, гибел; в прен. см.: отрова). Момчето се научило да се защитава и с времето придобило склонност към жестокост.
.
Въведен в пътищата на Тъмната страна на Силата от лорд Куодрис (Qodris), Бейн така и не завършва своето формално обучение. Той вярвал, че му е писано, и има правото, да управлява, и не изпитвал никакво страхопочитание към каквито и да е било титли или йерархии. Бейн имал мистичен, дори месиански възглед по отношение на Силата – възглед, който се конфронтирал с тогавашните ориентирани към нейното по-практическо приложение настроения сред ситите. Бейн също така считал, че единствено той може да поведе Сит към тяхната истинска съдба (в което се оказва накрая прав).
.
С такава умонастройка, Дарт Бейн често влизал в конфликт със своите колеги от Братството на мрака, особено със слабохарактерния (според него) Дарт Каан (Darth Kaan), когото презирал и смятал за жесток страхливец. В отговор, Дарт Каан реагирал съвсем адекватно: отровил Бейн и го оставил да умира на бойното поле. Но Бейн се оказал по-могъщ в Силата, отколкото Каан мислел, и превъзмогнал ефекта на отровата докато намери антидот. Той се върнал на Руусан (Ruusan) за да проследи приготовленията за битката с джедаите, подигравайки се на колегите си, че са по-скоро „кални генерали” отколкото ситски лордове.
.
Объркан от завръщането на Бейн, Дарт Каан се съгласил с внушението му да победят джедаите посредством мощта на Тъмната страна. Воините на Сит свързали умовете си в медитация и Дарт Бейн излял вълна на омраза и унищожение върху неподозиращите джедаи. Усетили задушаващия мрак в сърцето на Бейн, изплашените ситски лордове излезли от своето медитативно състояние с намерението да довършат джедаите с по-конвенционални тактики. Обезумял от проблясъка на истинската мощ на Тъмната страна на Силата, Дарт Каан използва ситската техника „мисловна бомба”, унищожавайки така всички джедаи и сити на Руусан. Единствен Дарт Бейн оцелява в тази масова лудост.
.
Малко преди горните събития той се запознава с млада девойка, наречена Зана (Zannah), доведена на Руусан от джедаи и имаща връзка с телохранител. Когато приятелят й бил убит по грешка, гневът подтикнал Зана на свой ред да убива използвайки Силата. Дарт Бейн разбрал, че е открил първия си ученик и я взел под крилото си. Оцелял след битката с джедаите, той и Зана се натъкват на братовчед й Даровит (Darovit), който се опитал да спре Бейн. Посредством Силата Зана причинява ръката на Даровит да експлоадира и Бейн – ситски лорд, известен с това, че убивал деца пред родителите им за да вкуси страха и ужаса им – я запитал защо му е позволила да живее. Зана му отговорила, че причината е в това, че е още млада. Като последно изпитание Бейн казал на Зана, че тя трябва да напусне Руусан. Те трябва да се срещнат на Ондерон и едва тогава тя ще бъде достойна да приеме Традицията на Сит.
.
Напускайки Руусан, Бейн се насочил към Ондерон (Onderon). Той се надявал да научи тайните, скрити в гробницата на древния ситски лорд Фрийдън Над (Freedon Nadd), но миналото му го преследвало. Духът на бившия му учител, лорд Куодрис, го укорил че е изоставил Братството. Бейн настоял, че той всъщност работи за каузата на Сит, но духът на Куодрис причинил авария в управлението на звезния му кораб, принуждавайки го да се приземи в горите на обитаваната от зверове луна Дксън (Dxun).
.
Бейн оцелял при удара, но звезният му кораб бил напълно разрушен. Сякаш самата джунгла се опитвала да го спре; атакуван от зверове и чудовища, той крещял от безсилие.
.
Неочаквано, духът на лорд Каан възникнал пред него, предлагайки му помощ. Въпреки, че в живота двамата не се спогаждали, Бейн последвал призрачната форма на Каан и пред очите му се открила разрушената крипта от гробницата на Фрийдън Над. Той усетил излъчващата се от нея Тъмна страна на Силата и разбрал, че всичко, което търси ще намери там. Каан го завел до ситския Холокрон (Holocron), където Бейн бил нападнат от ракообразни същества,

Бейн, покрит от орбалиски

наречени орбалиски (orbalisk). Те атакували тялото му, причинявайки огромна болка докато се впивайки се, ставали неразделна част от него. Орбалиските вземали и давали: те увеличавали неимоверно силата на Бейн, но не могли да бъдат отстранени без той да умре. Тези същества имали една

 

особеност – обвързвайки се със своята жертва, адепт на Тъмната страна, те инжектирали в нея отрова и се хранели от излъчваната от жертвата тъмна енергия. Отровата обаче имала и силен лечителски и изменящ вида ефект, в случай, че жертвата оцелявала. В допълнение, покритието на орбалиските било почти непробиваемо от светлинен меч. Те се размножавали и покривали Бейн, включително и лицето му.
.
Прекарал дни в изучаване на Холокрона на древния Тъмен ситски лорд Фрийдън Над, Дарт Бейн напуснал гробницата с ново откровение: не само че във времето трябва да съществуват заедно единствено двама ситски лорда, но армиите и помощниците на Сит трябва да изчезнат също; бавно и в тайна Сит ще подкопае устоите на Републиката до времената, когато ще може да се разкрие на джедаите отново.
.
Използвайки Тъмната страна на Силата, Дарт Бейн обуздава и опитомява един летящ звяр. Той го възсяда и се насочва към края на атмосферата на луната, възнамерявайки да приближи Дксън към Ондерон и да премине безпрепятствено в обитавания свят, където да открие своята ученичка.
.
Впоследствие, Дарт Бейн създава система от правила с оглед осигуряване безпрепятственото съществуване на Сит, превръщайки се така в най-яркия архитект в традицията на Сит. В съответствие с тази система, или така нареченото "правило за двамата" на Бейн, по всяко време в Галактиката трябва да съществуват само двама ситски лорда – учител и ученик, премахвайки така стимула към взаимно самоизтребване. Когато впоследствие учителят бивал наследяван от ученика си, новият тъмен ситски господар е трябвало на свой ред да си намери ученик.
.
Дарт Бейн въвел коварството, хитростта и потайността, търпението и планирането като основни принципи на новият ситския орден. В съгласие с решението на Дарт Каан, на учителя и ученика в Ордена на Бейн се дава правото да носят титлата «Тъмен лорд на Сит», получавайки така равнопоставеност (макар и твърде хипотетична). Дарт Бейн въвел своята ученичка в Традицията на Сит, давайки й името Дарт Зана, завъртайки така колелото на новия Орден на Сит. Бъдещите ситски лордове били обучавани на такива ценности като търпение, планиране и потайност. Всеки от тях получавал титлата „дарт”, традиция за която се вярва, че води своето начало от великия ситски лорд Дарт Реван.
.
Хилядолетие по-късно, ситският лорд Дарт Сидиус ще докаже гения и състоятелността на наследството на Дарт Бейн, като срива със земята джедайската система и установява контрол над Галактиката.

Превод: Dark Lord of the Sith

     

Връзки