Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ДАРТ КОГНУС

Дарт Когнус

Описание
Раса: икточи
Пол: женски
Цвят на очите: жълти
Хронологична информация
Ера: Възходът на Империята
Принадлежност:  Орден на Ситските лордове

"I crave only power and purpose. With power, anything you want or need can simply be taken. With purpose, your life has meaning."
―Darth Cognus

Дарт Когнус, позната още като Ловеца, е убийца от расата Икточи, а след това и Тъмен лорд на Сит и член на Ситския орден на Дарт Бейн. Започва като апрентис на самия Бейн, но след това се обръща към ръководството на бившия му ученик – Дарт Зана, когато го убива.

След като достига нивото на Сит мастър, Когнус обучава триокия мутант Дарт Милениал, но се принудена да си намери друг ученик, когато той се отвръща от Правилото на Двамата на Бейн.

Биография

Ранен живот
От 985 до 980 ПБЯ Когнус работи като наемен убиец и е известна само под името Ловеца. Макар и да е чувствителна към Силата, не е идентифицирана като такава от Джедайския орден. Спечелила си репутацията на непогрешим убиец – никога не пропускала мишената си, заради мощта си в Силата, която й позволява да се фокусира над жертвата и да я открие чрез спомени и видения.

Мисии за Принцесата на Доан
Дуелът с джедая


През 980 ПБЯ Ловеца приема задача от Лусиа, бодигардът на Доанската (планета от Външния пръстен) принцеса Серра – да убие лидера на войнствената миньорска организация, отговорна за смъртта на съпруга на принцесата – Принц Геран. Лусиа я наема тайно, без одобрението на кралското семейство, уморена да гледа как принцесата се оплаква, без да прави нищо, за да отмъсти за покойния си съпруг. В последвалото убийство, Ловеца покосява също Рицаря джедай Мед Тандар, който се намирал на планетата, за да преговаря с миньорите.

След като Кралят обвинява Серра за отговорна за смъртта на тези двама, Лусиа тайно признава всичко на принцесата. За да откъсне всякаква връзка между убийствата и Лусиа, Принцесата пътува до Корусант и информира джедаите, че смъртта на техния събрат не е по вина на Кралското семейство. Докато е там, Учителят джедай Обба по невнимание разкрива на Серра, че баща й Калеб е убит от Сит преди десет години. След като напуска компанията на джедаите, Серра моли Лусиа да намери Ловеца и да ги срещне на планетата Амбрия.

На лов за Дарт Бейн

Лусиа успява да намери Ловеца на Парадиз (бойна станция) и й отправя предложението на Серра, давайки и датапад с координати. Лусиа обяснява на скептичния наемен убиец, че господарката й има нужда от нейните услуги и ще плати тройния хонорар. Докато размишлявала върху предложението, Ловеца изпаднала в нещо като транс. След като той преминал, наемната убийца приела и тръгнала за срещата със Серра.

Срещата била в лагера на Калеб. Там Серра възлага своята задача – да открие човекът, който е бил там преди много години. Ловеца усеща чрез Силата, че Серра е израснала на това място и разбира, че Калеб бил мъдър и силен лечител. Принцесата й обяснява, че не това е човекът, когото търси, а друг – “висок и мускулест.. плешив.. зъл”. След като вижда лицата на тези, които Калеб е лекувал, тя открива лицето на Дарт Бейн. Ловеца вижда и още двама, с които е бил Бейн, когато баща й е убит – млада жена и млад мъж. Поразяват я видения за смъртта на Калеб и младия мъж, който полудял. Ситският лорд и младата жена остават скрити във виденията й, покрити от було от Ситска магия. Ловеца се опитва да покрие това було, но е изтръгната от видението си. Серра настоява да научи какво е видяла и тя й признала, че Бейн е прекалено силен и не би могла да го убие сама. Но Серра иска Бейн жив, на което наемната убийца отговорила, че не е ловец на глави. След като й били обещани десотократно заплащане, наемници и сенфлакс, с който да парализира Бейн, Ловеца се съгласява по-скоро за да приема предизвикателството да залови Ситски лорд.

Използвайки Силата, Ловеца открива Бейн на Сиутрик IV. Въоръжена с 20 наемника и член на Доанското кралска гвардия, Ловеца успява да “усмири” Бейн, който тъкмо се връщал от Пракит с холокрона на Дарт Андеду, със сенфлакса, конфискува светлинния му меч и неговия собствен холокрон. Бейн е заведен в Каменния затвор на Доан, където е конфискуван и другия холокрон. Ловеца с удоволствие наблюдава как Серра изтезава Бейн с различни вещества.

Бягството на Дарт Бейн

С помощта на Лусиа, която си спомня и идолизира Бейн от техните дни заедно в Бродешите в Мрака (Gloom Walkers, дивизия в Ситската Армия), Бейн се освобождава от веригите си. Ловеца не прави нищо, за да го спре, а била любопитна как ще реагира Серра, която не убива Бейн, когато имала тази възможност. След спор между двете, Серра настоява Ловеца да напусне, но убийцата отказва – според нея бъдещето стои на ръба на острие и иска да види какво ще се случи от тук нататък. Чак тогава принцесата разбира са избягалия затворник и предателството на Лусиа и когато пита Ловеца защо не я е информирала по-рано, тя отговаря просто – не ми влиза в задълженията, моята работа тук приключи. В действителност наемната убийца знаела, била прозряла тези събития и останала само за да види как страда принцесата.

Не след дълго Ловеца попада на Лусиа и я информира, че Серра е наясно с предателството й. Лусиа тръгва към господарката си, а бъдещият сит гледайки светлинния меч и холокрона на Бейн потъва в размисли за бъдещето си. И вместо да се качи на кораба си, остава в затвора, чувствайки, че нещо там я задържа. Докато се разхожда, попада на Сет Харт – ученик на Дарт Зана, който тъкмо е откраднал холокрона на Дарт Андеду от Кралската гвардия и за бягство харесал кораба на Ловеца. По тази причина я нападнал, но тя използвала умение, с което увредила способността на апрентиса да използва Силата. Сет побягва към друг кораб, знаейки, че не може да я победи. И макар че Ловеца го хваща, след кратка вербална борба го оставя да излети от планетата.

Ловеца остава при единствената останала совалка, чакайки за избягалия Бейн. Но когато той се появява и я разпознава – неговият похитител – я атакува. Вместо да се отбранява, тя пада на едно коляно и му се поклонява и му връчва светлинния меч. Според Ловеца съдбите им са преплетени и отправя молба той да я обучава в Пътя на Сит, а в замяна тя му предлага лоялност, преданост, бягство от затвора и местонахождението на дъщерята на Калеб. Бейн приема и двамата заедно напускат планетата.

Приземяват кораба на Амбрия в близост до лагера на Калеб, където според Ловеца, се намира Серра. И наистина – тя излиза от колибата и се изправя срещу Бейн и неговата нова ученичка: нямало да помогне на Бейн, а на Ловеца казва, че учителят и Тъмната страна ще я унищожат. Ситският лорд усеща, че принцесата никога не би му служила и затова оставя Ловеца да я убие и да я погребе.

Зараждането на Дарт Когнус

В същата вечер Бейн и Ловеца сядат и обсъждат нейното обучение. Ситският лорд й обяснява, че трябва да загърби стария си живот – няма да се връща у дома, трябва да скъса всички връзки със семейството и приятелите си и да загърби всичките си притежания. Ловеца така или иначе няма семейство и приятели, а според нея в сравнение с мощта и целта, богатството и материалните облаги не означават нищо. Бейн я оставя сама да избере новото си име, което да бележи новия й живот. След кратко поколебаване тя избира името Когнус, а учителят й остава впечатлен, понеже Когнус разбира, че силата й се крие в интелигентността и способността й да вижда бъдещето, а не в уменията й в битка. Бейн я провъзгласява за Дарт Конус и настоява да разбере за виденията й относно него самия и ученичката му Дарт Зана. Тя обяснява, че детайлите са винаги различни и понякога побеждава Бейн, а понякога Зана. Според Ситския лорд това означава, че двамата със Зана са прекалено равностойни, за да може да се види изхода от техния двубой. Пращайки сигнал за помощ от своя кораб до кораба на Зана, той я примамва на Амбриа. Чакайки я, Бейн разяснява на Когнус Правилото на Двамата – как винаги има Учител и Ученик и как един ден Ученикът трябва да убие Учителя. Ако ученикът е недостоен, той умира от ръката на учителя си. А ако е достоен – взема неговото място. Когнус обещава да не се намесва, когато Зана пристигне.

Което става съвсем скоро. Бейн уверява Зана, че новият ученик няма да се намеси в дуела, а Когнус заявява, че ще служи при победителя. По време на двубоя тялото на Бейн е унищожено, докато използва заклинанието за пренасяне на живата субстанция, което научава от холокрона на Дарт Андеду – в опит да обладае тялото на Зана. Тя припада и когато се събужда, Когнус предполага, че в нея е духът на Бейн.

Зана я поправя – представя се като Дарт Зана, Тъмен Лорд на Сит и неин нов Учител. Когнус също й се представя и й е предложен светлинния меч на Дарт Бейн. Учителят обещава на ученика да я научи на всичко с времето, включително как да си построи собствен светлинен меч и някой ден ще трябва да се изправи срещу нея, както току-що се случило.

Тъмен Лорд на Сит

По-късно в живота си Когнус взема свой собствен ученик – триокия мутант Дарт Милениал. Тя обаче е ядосана от вярванията на апрентиса си, които са в разрез с ученията на Дарт Бейн и заради това го прогонва. Милениал, според когото Правилото на Двамата е прекалено ограничаващо, побягва на планетата Дромунд Каас, където въвежда религията Тъмната Сила, а Когнус остава вярна на пътя на Бейн и взема нов ученик, с когото да го продължи.

Характер

Като наемен убиец Когнус е безмилостна и малко я интересуват понятията за “добро” и “лошо”. Докато е на Парадиз, Когнус с удоволствие наблюдава битки между животни на живот и смърт, по същия начин също й доставяло удоволствие да гледа изтезанието на Бейн.

Тя е наемен убиец, не ловец на глави и за нея донякъде е обидно предложението на Серра да залови, а не да убие Ситския лорд. Но както бе посечено по-горе, прави изключение.

Докато Дарт Бейн е неин учител, той забелязва, че има амбиция и е доволен от избора й за ситско име, което отговаря на характера и способностите й. Самата Когнус твърди, че копнее единствено за мощ и цел.

Сили и способности

Когато е концентрирана, Дарт Когнус използва Силата, за да приема видения на миналото или бъдещето за хора или местности, които търси. Това й помага изключително, докато е наемен убиец и единствената “жертва”, която оставя да си тръгне, е Сет Харт.

Когнус притежава и способността да подрива използването на Силата у другите, с което ги заслабва изключително.

Докато е наемен убиец, върти две остриета с голямо майсторство и финес.

 

  Darth Amidala

     

Връзки