Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ДАРТ ГЛОВОК

Дарт Гловок

Описание
Раса: хуманоид
Пол: мъжки
Цвят на кожата: светъл
Хронологична информация
Ера: Старата Република
Принадлежност:  Сит, Ситска Империя

Дарт Гловок е хуманоиден Ситски лорд, служил на Ситската Империя по време на Джедайската Гражданска Война. През последните години на конфликта Гловок повежда няколко изключително успешни кампании срещу Галактическата Република. Макар да е считан за гениален командващ, го смятали и за луд, който прекарва повечето от свободното си време в медитации и се самопровъзгласява за Лорд на Вътрешното Око.

 

В края на Джедайската Гражданска Война със смъртта на Дарт Малак от ръката на Реван, Гловок напуска Сит, за да търси планетата Нириаан, за която е имал видения. След пристигането му на далечната планета, силите на Гловок са нападнати от Републикански отряд. В битката флагманският кораб на Гловок – Dying Sun (Умиращо Слънце) е повреден и каца принудително на Нириаан. Гловок оцелява, но е тежко ранен, сам се поставя в ублиет (тъмница) в състояние на стаза. С годините останалите оцелели почнали да боготворят.

 

Биография

Джедайската Гражданска Война

Дарт Гловок е Ситски лорд и командващ в Ситската Империя по време на Джедайската Гражданска Война. Стойностно попълнение сред Ситите особено през последните години от конфликта, когато е причината за няколко победни кампании срещу Галактическата Република. Много от подчинените му го смятат за луд. Надявайки се да намери начина за цялостната победа на Империята, Гловок прекарва много време в дълбока медитация и така се провъзгласява за Лорд на Вътрешното Око.

Денят преди кулминационната битка на Звездната Ковачница и смъртта на Дарт Малак, Гловок получава удивително видение. Той вижда далечен свят, покрит с гъсти, тъмни облаци очертани с лилави мълнии. След като се събужда у Ситския лорд се надига непреодолимото желание да посети и завладее тази мистериозна планета. Убеден, че Тъмната Страна го призовава да открие нещо там, Ситският Лорд решава да я издири. Така Гловок оставя войната зад гърба си.

 

Пристигане в Нириаан

 

Някои от членовете на неговия екипаж се опитват да го разубедят да не изоставя конфликта. Гловок ги екзекутира на място. Без повече възражения корабът му – Умиращо слънце, влиза в хиперпространството по курса към планетата. По време на пътуването Гловок продължава да медитира с надеждата да открие по-точно мистериозния свят, в резултат на което пристига на Нириаан, свят, който изглежда точно като този от съня му. Макар да не може да разкрие какво точно го привлича на тази планета, а може би точно заради това, Ситският лорд става все по-устремен и желанието му да разгадае видението си става огромно.

 

Пристигайки в системата Луир, Гловок веднага потегля за петата планета и включва сканиращите системи, за да разкрие всичко възможно за Нириаан. Сензорите на кораба му привличат вниманието на близкия Републикански отряд. От своя страна Ситският лорд е прекалено устремен в целта си и неговите сили са нападнати изненадващо. Въпреки това неговият екипаж се състои от калени воини, които се сражават срещу врага, в резултат и двете страни претърпяват големи загуби. Гловок и неговите воини покосяват три Републикански кръстосвача и много изтребители, но и понасят масивна стрелба залпове от торпедо, които изваждат от строя флагманския кораб.

 

Съществуване на Тъмния свят

 

Няколко спасителни совалки излитат от катастрофиращия кораб, който при съприкосновението си с повърхността на планетата, се разпада на парчета. Въпреки това някои от екипажа оцеляват и се обединяват под тираничното властване на Гловок. Неспособен да напусне изолирания свят, Ситският Лорд взема мерки да удължи живота си. Използвайки ублиет, Гловок се поставя в летаргия. Първоначално се събужда периодично през около сто години, за да прецени прогреса на хората си. С времето последователите му стават все по-изродени и така Ситският Лорд става все по-малко заинтересован и намалява визитите си. Те не правят голям прогрес, от части заради странната природа на планетата, която се намесва при използването на Силата. Ситите също често се натъкват на местното население, но заради избиването им, то предпочита да ги остави на мира. В даден момент Дарт Гловок решава напълно да прекрати визитите си. Последователите му започват да го идолизират като спящ бог, наричайки го Умиращото слънце. В знак на преданост често извършват жертвоприношения на някои от местните индивиди.

 

В бъдещето

 

През 81 ПБЯ различни заинтересовани страни, включително Корпорит Сектър Оторити, родът Риина и родът Макети, основават няколко перманентни селища на повърхността на планетата в опита си да претендират за ценните ресурси на Нириаан. Все повечето хора, които се настаняват там, стават причина сънят на Гловок да бъде прекъснат. Сънят му става неспокоен, но след толкова много години в стаза не успява да се събуди. Ситските му последователи също се опитват да го събудят от ублиета, но без успех.

 

През 132 СБЯ по време на управлението на Император Дарт Крайт негови агенти разкриват слухове за последната дестинация на Умиращо Слънце. Крайт в желанието си да намери Ситски артефакти решава да изпрати един от последователите си на Нириаан. Дарт Вурик открива Ситското население на тъмния свят, което му попречва да открие спящия “бог”. Вурик убива много от защитниците на тялото на Гловок, но не успява да достигне целта си, след намесата на джедаи бежанци. В последвалата битка Вурик наранява няколко от джедаите и убива един от тях, но е принуден да се оттегли. По време на битката, последователите на Гловок преместват ублиета му в ново скривалище. Вурик, засрамен от поражението си, решава да не докладва веднага на господаря си, с надеждата да използва ловци на глави, които да елиминират джедаите, за да може спокойно да открие Дарт Гловок.

 

Характер и умения.

 

Дарт Гловок е важно попълнение на Ситската Империя по време на Джедайската Гражданска Война, ценен за победите и усилията си срещу Галактическата Република. Лоялността му обаче идва на второ място след собствените му желания, и така той лесно напуска мястото на войната, за да търси мистериозния свят от видението му. След като се установява на Нириаан заедно с последователите си, Дарт Гловок се оказва твърд, но ефективен лидер, помагайки на хората си да оцелеят за повече от хилядолетие. С времето Ситският лорд все по-малко се интересува от физическия свят и предпочита да остане в перманентна летаргия, въпреки това влиянието му върху ситите е толкова силно, че в крайна сметка започват да го боготворят.


 

  Darth Amidala

     

Връзки