Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ДАРТ МОУЛ

Дарт Моул

Биографична информация
Родна планета: Иридония
Дата на раждане: 54 ПБЯ
Дата на смъртта: 32 ПБЯ, клонинг убит 0 ПБЯ
Описание
Раса: забрак
Пол: мъжки
Височина: 1.75м
Цвят на косата: -
Цвят на очите: жълти и червени
Хронологична информация
Ера:  Възходът на Империята
Принадлежност:  сит

Дарт Моул принадлежи към вида Забрак и е роден на Иридония. Обучен в пътищата на Тъмната Страна на Силата още млад, Моул израства без емоции като изключим жаждата за кръв и гнева. Той убива живи същества без никаква милост. Повреме на обучението му всеки признак на страх е жестоко наказван от Сидиъс, както и всеки намек за милост. Когато вече става юноша, учителят му вече го е превърнал в оръжие на чиста омраза. Белязан със ситски татуировки, които покриват цялото му тяло, младият забрак се превръща в основното оръжие на тъмната страна. Въпреки доста тежкото си детство (ако може да се нарече такова), Моул изпитва синовни чувства към учителя си и нито веднъж не е обмислял да го убие - до времето на последния му тест.

Основният тест идва, когато Моул е изоставен от учителя си на изолиран свят от Външния Пръстен, принуден да оцелява, нападан от орди от дроиди. След месец Сидиъс се връща и предизвиква ученика си на дуел, в който Моул загубва. Сидиъс после му съобщава, че тайно е обучавал друг ученик, за да го замести. Ярост и гняв обладават Моул и в един последен дуел той едва не убива учителя си. Когато емоциите на Моул се изчерпват, се подготвя за смърт, но вместо това Сидиъс се засмива. С желанието си да убие учителя си, Моул напрактика преминава последния тест. Сидиъс го провъзгласява за Дарт Моул и завежда на нов дом на Корусант.

За разлика от техниките на повечето джедаи в дуелирането, Моул комбинира уменията си с меча (които са значителни) с бойни изкуства, което го прави почти непобедим.

Моул притежава и умението да комбинира Силата с механиката. Сидиъс му дава паричните средства и му осигурява тайно съоръжение на Корусант, където да работи. Там той конструира спидера си.

Преди Битката на Набу, на Моул е дадена задачата да елиминира джедаите, пратени от Републиката да се справят с

Дарт Моул на Набу

конфликта. Проследявайки ги до планетата Татуин, използвайки Силата, Моул напада джедая Куай-Гон Джин. След кратък, но интензивен дуел Куай-Гон избягва, но със страх за предстоящите събития. След като не успява да завърши задачата си на Татуин, Моул жадува за отмъщение над джедаите. Във втория, ожесточен дуел на Набу - този път срещу учителя и ученика - Моул показва истинските си способности в изкуството на лазерния меч.

След дълъг и напрегнат сблъсък, Моул убива изтощения Джин, подстрекавайки гнева на младия ученик. В крайна сметка прекалената самоувереност на Моул го довършва. Вече сигурен в победата си, когато обезоръжава противника си и Оби-Уан виси на пръсти, бива посечен на две след като младият падауан използва Силата, за да скочи и да призове меча си.

/неофициална информация/

Моул някак оцелява след разполовяването му и падането му в шахтата. Поставени са му кибернитични крака. И така започва преследването му на единствения враг, успял да го победи - Оби-Уан Кеноби. Преследва го много години, като винаги е на една крачка зад него. До 16 ПБЯ, когато намира

Прероденият Моул

 Оуен Ларс и Люк Скайуокър (който е още пеленаче). Напада ги заплашително, покрит изцяло с робата си. Тъмното създание обяснява, че заплашвайки Люк, ще привлече към себе си врага.

Тогава се появява вече белокосият Оби-Уан и тъмната фигура сваля качулката си, откривайки се като Дарт Моул - със заместени с механични крака и пораснали рога на главата си - във формата на корона. Обладан от още повече гняв и омраза дори от преди и явно неосъществил връзка с бившия си учител, Моул е посветил новия си живот на една цел - да отмъсти на човека, който го разполови. Кеноби и Моул се хвърлят в ожесточена битка, в която Моул губи една ръка, както и някои от рогата си преди да остане в милостта на Бен.

С лазерния меч, опрян в главата на Моул, Кеноби се колебае дали да екзекутира безпомощния си враг. Но Оуен го лишава от това решение, след като пръсва главата на Сита със своята пушка...


Малко преди Битката при Явин, група от Тъмната Страна, наречена "Пророците на Тъмната Страна" успяват да възкресят Дарт Моул. Не се знае дали е създаден чрез клонингови технологии или използвайки Ситска алхимия. Дарт Вейдър, когото групата смята за прекалено джедайски настроен и недостоен да бъде Ситски Лорд, е първата му жертва.

На вулканичната луна Калакар VI, Вейдър смята, че ще пресрещне бунтовнически куриер, носещ откраднатите планове на първата Звезда на Смъртта. Вместо това той е посрещнат от преродения Дарт Моул и наблюдаващите дякони. Подвижният Моул има превъзходство над силния, но тромав и бавен Вейдър. Но в крайните моменти на битката Вейдър изненадва Моул като изпълнява маневра, наподобяваща на самурайското Сепуку (самоубиване) - забива лазерния си меч в собственото си тяло както и това на Моул, рискувайки собствения си живот. С победения Моул, наблюдаващите са екзекутирани от самия Палпатин за предателство срещу управлението му.

Превод: Darth Amidala

     

Връзки