Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ДАРТ НИХИЛЪС

Дарт Нихилъс

Биографична информация
Дата на смъртта: 3951 ПБЯ
Описание
Раса: човешка
Пол: мъжки
Цвят на косата: черна
Хронологична информация
Ера: Старата Република
Принадлежност:  Сит, Ситски Триумвират

Ситски лорд без аналог сред останалите сити. Мистериозна фигура, чието минало не е известно.

Човекът, който се превръща в Дарт Нихилъс, е жертва на Мандалорианските войни, повреме на които губи всичко – материалните неща, хората, които обича и волята за живот. Оживява след активацията на супероръжието, познато като Генератор на Сенчеста маса (Mass Shadow Generator superweapon), на планетата Малакор V. Оръжието помита почти всичко и всички на и около планетата, а що се отнася до Нихилъс - тялото му било изяждано от болест, а в същността му зейнала дупка. Дупка, която изпитвала глад и той започва да запълва със Силата. Така той самият се превръща в Дупка в Силата и точно поради тази причина е намерен от Дарт Трая. Тя му предлага да го обучи в нейната Ситска академия как да поглъща цели светове, за да утоли глада си, който ставал все по-силен, неутолим и непоносим. Нихилъс приема ситските учения, заедно с още един ученик на Трая – бъдещият Дарт Сайън. Двамата се превръщат в Ситски лордове и заедно със своята учителка създават Ситския Триумвират.

Истината е, че Нихилъс не се интересува от Ситите и от Силата, а само от глада си. Поглъща цели планети няколко пъти, с което гладът и мощта му нарастват все повече и в крайна сметка надминават способностите на Трая. Разминават се и възгледите им за унищожението на джедаите – той и Сайън искат да го направят веднага, а Трая предпочита по-дълъг и манипулативен подход. Така Ситският триумвират се разпада. Двамата ученика обединяват сили срещу своята учителка. Източват Силата й и я изпращат на заточение.

Ситските лордове оглавяват останалите й поддръжници и ги водят към една единствена задача – елиминирането на Джедайския орден. Дарт Нихилъс пропътува по покрайнините на познатия космос с огромна флотилия от кораби. Единия от тях той превръща във флагмански кораб и нарича Опустошителя. Целта му е да намери колкото може повече места с концентрирана в тях Сила, увеличавайки мощта си и утолявайки все по-силния си глад.

В крайна сметка Нихилъс става толкова погълнат от Тъмната страна на Силата и от своя глад, че физическото му тяло започва да се руши. Така решава да изтръгне духа от тялото си и с помощта на Силата да се обгърне в мантия, броня и маска, които да му придадат някаква форма, без която не може да използва способностите си и светлинния си меч. Вече цялата Галактика е храна – Нихилъс се превръща в самия глад.

Двамата Ситски лорда – Дарт Сайън и Дарт Нихилъс продължават да обучават все повече ученици в ситските умения в трайъската академия. Привличат много към своята кауза. В присъствието на Нихилъс неговите последователи могат да изсмукват Силата от останалите и да увеличават мощта си.

През 3952 ПБЯ Джедайката Атрис организира съвет на оцелелите джедаи на планетата Катар, т.нар. Катарски конклав. Целта й е да примами тъмния лорд, когото е усетила чрез Силата, и да го унищожи. Планът й успява - такова събиране, такава концентрация на Силата на едно място веднага привлича Дарт Нихилъс. Там той проговаря. Гласът му заличава повърхността на Катар, избива цялата колония, и джедаите, присъстващи на конклава – Атрис не е една от тях.

Разхождайки се на Катар, Нихилъс намира само едно живо същество – ранената Висас Мар. Той я взима на кораба си и я излекува. Когато Висас му задава въпроса защо я е пощадил, вместо отговор той й праща видение – собствения си поглед върху галактиката – създания и съзнания, несвързани помежду си, несвързани с живота, хаос, на който трябва да се сложи край. Видението издълбава плътта на очните й ябълки. Мар се превръща в Тъмната ръка на Нихилъс и между двамата се развива Силова връзка.

В друга част на галактиката Изгнаницата започва да преоткрива връзката си със Силата, която губи повреме на Битката за Малакор V. Атрис иска да я използва като примамка за Нихилъс и я връща на борда на Републиканския кораб Предвестника. След унищожението на минното съоръжение на Перагус, Дарт Трая, сега представяща се като Крея, започва да обучава Изгнаницата и планира да я използва в отмъщението си срещу двамата Ситски лорда.

Нихилъс усеща смущение в Силата и праща Мар да победи неговия източник – Изгнаницата и да я доведе пред него, за да изсмуче Силата й. Но се случва точно обратното – Висас е победена от Изгнаницата и решава да й служи, да й помогне срещу господаря й – унищожителя на нейната планета.

Дарт Нихилъс се съюзява с Генерал Ваклу, лидерът на сепаратистите от Ондерон, и му помага в отцепването им от Републиката, но с цел да подчини планетата. Създава база на Дъксън в гробницата на Фрийдън Над, където се надява да засити глада си и където неговите последователи трябва да изпълнят тъмен ритуал, с който да повлияят върху развоя на предстоящите събития. Плановете на Нихилъс пропадат, когато Изгнаницата се съюзява с клана на Мандалор на Дъксън. Ритуалът е прекъснат от част от тях, а самата Изгнаница и още двама нейни съюзници се отправят към Айзис, където помагат на Кралица Талия да задържат Ондерон в Републиката. Там Генерал Ваклу е победен и плановете на Нихилъс – осуетени.

Нихилъс разбира, че на Тилос IV има Джедайска академия. А всъщност Крея го подвежда в опита си да го привика там, докато самата тя се връща на Малакор, за да оглави наново академията си. Когато Нихилъс наближава планетата, Републиканската флота и Мандалорианците го посрещат. Така започва Битката за Тилос IV. Макар и да разбира, че няма чувствителни към Силата, гладът на Нихилъс го принуждава да опита да изсмуче Тилос.

Корабът на Нихилъс е завладян от мандалорианци – Мандалор помага на Висас и Изгнаницата да достигнат мостика на кораба.

Когато се изправят един срещу друг, Нихилъс се опитва да изсмуче Силата на Изгнаницата, но не успява и се изтощава. Причината се крие в способността на джедайката да тегли Силата на тези около нея. Влизат в дуел, в който Ситският лорд изглежда има надмощие, но когато Изгнаницата разбира за непоносимостта му към нейната Сила, тя обръща нещата в своя полза. Мар започва да медитира, за да разкъса връзката с господаря си и намалява неговата връзка със Силата. Така Нихилъс е победен. Висас маха маската му, а това, което е останало от него се разтваря в енергия на Тъмната страна. На въпроса какво е видяла под маската, Висас отговаря:
- Човек, нищо повече.
 

Смъртта на Нихилъс

  Darth Amidala

     

Връзки