Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ДАРТ РЕВАН

Реван

Биографична информация
Родна планета: неизвестна
Описание
Раса: човешка
Пол: мъжки
Цвят на косата: черна
Цвят на очите: жълти
Хронологична информация
Ера: Старата Република
Принадлежност:  джедай, Републиката, Ситска Империя, Сит

РАНЕН ЖИВОТ

 Както била джедайската традиция, усетът на Реван към Силата бил открит на ранна възраст и той бил представен на Джедайския Орден по-късно.

Когато Реван бил обучаван като Падауан, той се оказал много вещ в Силата, както и неговият близък приятел Малак, макар че Реван безспорно бил по-силен от двамата. Първият учител на Реван била Крея.

ДЖЕДАЙСКО ОБУЧЕНИЕ

Макар че той учил и от някои други, включително Учител Зар, Дорак и Кае, но в края на краищата той потърсил Крея още веднъж. Към края на своето обучение, бил научил много техники. Казва се, че той се връща при своя пръв учител в края на обучението си, за да попита как най-добре може да напусне Ордена. 

МАНДАЛОРИАНСКАТА ВОЙНА

Отначало, по времето на Мандалорианските войни (Близо 4000 години преди събитията в Епизод 4), бойна раса назоваваща се като Мандалорианци, започнали да нахлуват в световете на ръба на Галактиката. Отначало Джедайският съвет позволил на Рицарите Джедаи участие във войната, главно заради атаката над планетата Катар, но скоро Учителят Джедай Вруук наложил връщането на Джедаите въпреки вярванията на Реван и Малак (които вече са Рицари Джедаи), че джедаите ще помогнат на Републиката. Джедайският Съвет настоял да се стои извън войната, усещайки че истинската заплаха не се е показала още. Много млади джедаи не били склонни да гледат как Мандалорианците покушавали планета след планета, и така Реван и приятелят му Малак, организирали сила от разбунтували се Рицари Джедаи, които да помогнат на Републиката в побеждаването на Мандалорианците. Много джедаи се почувствали вдъхновени от великодушния Реван и се присъединили към него. 

Мандалорианците очаквали Учителя Кавар (установен генерали един от учителите на Реван) да води битката вместо него. Реван доказал, че не е само един от най-могъщите Рицари Джедаи в Ордена, но и брилянтен тактик и стратег. Бил склонен да жертва цели планети, стига най-важните да бъдат непокътнати. И въпреки големите жертви (понякога по 10 Републикански войника на всеки Мандалорианец), Реван постоянно успявал да побеждава чрез по-изкусни маневри и разбивал противника, както в Космоса, така и на земята, успявайки да избута Мандалорианските сили далеч от териториите на Републиката. По време на войната, Реван научил за планетата Малакор V, планета която Мандалорианците смятали за "културно табу". Самата планета била хранилище на древни ситски знания. Вече стъпил в Тъмнина, която почти го унищожила. Той бил способен да оцелее единствено с огромната си воля. Скоро след това, Реван открил Академията Трайъс, където по общо мнение, бил покварен от ученията на Сит. Но в действителност, това което е открил, е било истината за нова голяма заплаха, извън границите на Галактиката, Сила непозната на джедаите и Мандалорианците: скритата Ситска Империя на "Истинският Сит", Малакор V, Корибан, и други ситски светове във външните части на Галактиката. 

Действително това е била истинската опасност зад Мандалорианските войни, която Джедаите усетили. Като събудели бъдещите воюващи страни, (Републиката, Джедаите и Мандалорианците) в тази война, "Истинските Сити" се надявали да победят техните ранени врагове. 

Реван разбрал, че единственият начин Галактиката да устои на този враг е под контрола на голямо военно правителство, не водено от джедаите, а от някой, който разбира Ситските философии, някой който разбирал истинските пътища на боевете, не с примитивна мисъл, за плът и машини. Вместо това истинската война да се внедри в сърцата на всички живи същества, срещу нашата собствена натура, светла или тъмна. С помощта на лоялна армия, той можел да унищожи корумпираната Републиканска система, което позволява процес на укрепване и милитаризиране на Галактиката. А като резервен план, ако загуби и неговите вярвания в Ситските принципи, Републиката щяла да има достатъчно сила за да надделее над скритата заплаха. По такъв начин, Реван, герой на Републиката и най-изпъкнал Рицар Джедай по неговото време, се преименувал на Дарт Реван, Тъмен Лорд на Сит (по-късно, някои като Крея предполагали, че Реван не е паднал към Тъмната страна, а по-скоро, че той бил жертвал себе си в надежда, че ще спаси Галактиката от "Истинските Сити"). За да успее да се справи със Ситската заплаха, Мандалорианският поход трябвало да бъде спрян бързо и решително. 

Последната битка на войната се състояла над Малакор V. Реван изпратил по-малко лоялните войни за примамка на останалата Мандалорианска флота там, където се намирало Mass Shadow Generator (оръжие за масово унищожение способно да генерира гравитационна имплозия, която поражда шокова вълна). По време на битката много джедаи паднали на Тъмната страна, заради "Ситските енергии", които излъчвала Малакор V, и много джедаи, Републикански войници и Мандалорианци загинали, когато Изгнаникът наредил да се активира Mass Shadow Generator, което почти унищожило планетата. Неколцина и от двете страни оцелели. По това време, Реван се бил с Мандалор Великият (Мандалорианският лидер) в една единствена битка. Реван победил, и не само че екзекутирал Мандалор пред неговите последователи, но също така и взимайки шлема му, казал на Мандалориацните, че нямат право да изберат нов лидер. Бойният им дух бил пречупен и техният поход най-накрая завършил. 

НОВАТА СИТСКА ИМПЕРИЯ 

Въпреки че Републиката претърпяла катастрофални загуби, Реван все още командвал една трета от Републиканските сили. Войната служела за създаването на армията му, военна мощ, която смятала Реван и Малак за техни герои. Също така всеки един джедай, който последвал Реван във войната (с изключение на Изгнаника), загинал или се бил обърнал към Тъмната страна по време на престоя си на Малакор V, приемайки ученията на Дарт Реван и сътворили нов Ситски култ. Най-забележимо е това, че приятелят на Реван, Малак с неохота приел ролята на ученик (Sith Apprentice) под титлата Дарт Малак.

Докато Републиката и Джедайският съвет възхвалявали Реван като Спасител, новият Тъмен Лорд на Сит подготвял силите си за завладяване на Галактиката. Иронично е това, че изглежда иска да спаси Републиката. Той трябвало да "нахлуе" за да се подготвят за идващата заплаха. Бил спасител, завоевател и злодей – всичко заедно.

„ЗВЕЗДНАТА КОВАЧНИЦА”

 След неговата поквара и последната битка на Малакор V, Реван отвел своите сили отвъд познатата Галактика, като се клел, че търси остатъците от Мандалорианската флота. В действителност той търсел древен артефакт познат като "Звездната ковачница". Построена от Ракатанската Империя близо 30,000 години ПБЯ. През своето търсене на Ситско знание на Малакор V, Реван научил за масивна космическа станция със способността да прави почти безкрайно число от кораби с помощта на източването на материя и енергия от близка звезда. Също така,"хранена" с енергия от Тъмната страна. С помощта на информацията от древните съхранени Звездни Карти, Реван и Малак успели да открият точното място на отдавна забравената "Звездна ковачница". Реван и Малак вече били задължени на Тъмната страна и създали масивна флота, за да унищожат Старата Република и Съветът на Джедаите. 

Една година след края на Мандалорианските войни, Дарт Реван се върнал в Републиката заедно с огромна флота (с цел инвазия) направена по Ракатански дизайн, ветерани, войници и офицери, и хиляди Ситски ученици, и Тъмни джедаи. Наричащи се Сит, те обявяват война на Републиката.

 Ситите побеждавали битка след битка, докато млад джедай на име Бастила Шан не влязла в боя с "Бойна Медитация". Тази рядка и много мощна способност на Силата повишава бойната ефективност на силите на Старата република. Дори с тази сила, Старо-републиканските сили знаели, че не могат да удържат вечно Сит. 

В отчаян опит да спре войната, Старата република поставя капан на Реван и Малак, през времето на която Бастила и отряд от джедаи, които се приземили на флагманския кораб на Реван, го притиснали на мостика. Преди джедаите да започнат своята атака, Малак знаел, че не може да победи Реван в открита битка. Той се възползвал от възможността да убие и двамата: Реван и Бастила с един бърз удар. Той стрелял по флагманския кораб от близък боен кръстосвач, но не успял да убие своя господар и Бастила. Реван почти загинал: бил отчасти излекуван от Бастила, която създала Силова връзка между двамата. Неговият унищожен ум бил програмиран от Джедайския Съвет да скрие идентичността на Тъмния Лорд, като използвали останалите спомени на Реван, за да намерят "Звездната ковачница" и да я унищожат. 

Реван бил сложен в армията на Републиката под командване на Бастила на кораба "Endar Spire". Тъй като Малак си мислел, че Реван е мъртъв, решил да привлече "Новите Сити” напълно към Тъмната страна, нещо което Реван се опитал да избегне. Малак хвърлил всички сили в лов за Бастила. В орбита около света на Тарис, "Endar Spire" бил атакуван от Сит и унищожен. Бастила успяла да избяга на повърхността на планетата. Скоро била последвана от Реван и неговият другар републиканският войник Карт Онаси. Ситите блокирали Тарис, с намерението да хванат Бастила. Те обаче не знаели, че младата джедайка е била заловена от местна банда, която се наричала „Черните Вулкари”. Те имали намерение да я дадат на победителя от едно състезание като роб . В края на краищата Реван успял да я спаси, като проникнал и победил в състезанието. По времето когато групата мислела как да се измъкнат от Тарис, Реван споменал на Бастила за някои свои видения, а Бастила знаела, че неговите способности започват да се пробуждат. Тъй като спечелил състезанието, Реван получил съобщение от Кендъръс Ордо за начина, по който да се измъкнат от Тарис. Реван трябвало да проникне в Ситската военна база, за да открадне кодовете, с които с кораба “Ястреба” може да премине през карантинно поле. Използвал помощта на дроида Т3-М4,като използвал неговите „хакерски способности”. Дроидът успял. 

По това време, в орбита, Дарт Малак решил, че търсенето на Бсатила отнело твърде много време и дал заповед да се унищожи планетата. Той разположил силите в стратегически формации. След това отприщил опустошителна планетарна бомбардировка, която унищожила почти целият живот по повърхността на планетата. Реван се изправил срещу Давик и Кало Норд, които имали същият план за бягство и нямали да позволят на Реван да вземе Ястреба. Реван убил Давик, а Норд решил да използва термален детонатор върху групата, която заловил в хангара, докато падали отломките. Реван и неговият нов екипаж едвам успели да избягат навреме с „Абаносовият Ястреб”. Реван и съучастниците му избягали към Джедайската територия на Дантуин, където Бастила убеждавала Съвета на джедайската академия да обучат Тъмният лорд пак - по пътищата на джедаите. След като Реван завършил формалното си обучение, той и Бастила били изпратени да разучат стара каменна сграда. Вътре, двамата открили древен артефакт, известен като „Звездната карта”, реликва от дълго-забравената Ракатанска империя. Макар че картата не била завършена, тя показала пътят към световете на Татуин, Кашиик, Манаан и Коррибан, където са можели да открият още „Звездни карти”. Само с комбинираната информация от тези пет свята, Реван можел да открие местонахождението на мистериозния Ракатански артефакт, наречен „Звездната ковачница”.

Реван, Бастила и техните придружители, обиколили тези светове, като следвали стъпките на Дарт Реван и Дарт Малак, направени години преди тях. На всяка планета, силната аура на Тъмната страна, която се намирала в „Звездните карти”, създавала опасни условия, които направили достъпа до картите по-труден. По време на всяко пътуване, екипажът на „Абаносовият Ястреб” бил преследван от Сит и Ловци на глави, и се сблъсквали лице в лице с населението на различните планети. След като открили четвъртата „Звездна карта”, (включително тази, която била намерена на Дантуин), Реван и неговите съюзници били хванати от Ситския флагмански кораб Левиатан. Те успели да избягат от техните затворнически клетки и тръгнали да бягат към „Абаносовият Ястреб”, Реван се срещнал очи в очи с Дарт Малак, който му разкрил бившия му живот като Тъмен Лорд на Сит. Настъпил ужасен дуел със светлинни мечове, кулминиращ с това, че Малак успял да хване Бастила. Реван бил принуден да се справи с разкритието на Малак и със загубата на Бастила, търсенето на „Звездната ковачница” се ускорило, докато най-накрая не била намерена в родната система на древните Раката.

След като получили подкрепата на една от двете Ракатански фракции, Реван бил принуден да се изправи срещу падналата Бастила. Тя се клела, че е новият ученик на Тъмният Лорд. Неговият истински ученик бил бившият джедай на име Дарт Бандън, който бил убит от Реван по време на търсенето за „Звездните карти”.

 На върха на древен Ракатански храм, Бастила се опитала да примами Реван да възвърне своята бивша титла Тъмен Лорд на Сит .Това била връхната точка в търсенето на „Звездната ковачница”, и свършило с това че Реван взел решение, което още веднъж ще смени съдбата на Галактиката. 

Смъртта на Дарт Малак била в ръцете на Реван и била видяна от видението на Кел-Дрома. 

Реван взел джедайското решение, като отказал офертата на Бастила, твърдял, че Дарт Реван е мъртъв. Разгневена, Бастила се върнала в „Звездната ковачница”. Реван и екипажът на „Абаносовият Ястреб”, я проследили като Старо-републиканска флота и нападат. 

На борда на „Звездната ковачница”, Реван почти самостоятелно, разбил защитите, сложени от Малак - дроиди, Ситски войници и Тъмни джедаи, показвайки силна вещина във Силата и майсторство със светлинният меч. Той се срещнал с Бастила още веднъж. Въпреки че тя успяла да поднови силите си с помощта на „Звездната ковачница”, Реван продължавал да стои силен, без значение колко мощ успявала да събере тя. След като победил в двубоя, той я убедил да се върне към Светлата страна. Най-накрая Реван се срещнал отново със своя бивш приятел и ученик, Малак, в епичен дуел, докато Републиканската флота не спирала да бомбардира „Звездната ковачница”. Бившият ученик бил повален. Той разбрал, че няма кой да вини за собствената си съдба, освен себе си. Малак, Тъмният Лорд на Сит, умрял, неговият живот приключил в тъмнина и съжаления. ”Звездната ковачница” била унищожена (Много жалко наистина ). В историята на джедаите Ревън останал познат като “The Prodigal Knight” (значението на prodigal е прахоснически, разточителен).

 КЪМ НЕИЗВЕСТНОТО

Година след като победил Малак, Реван напуснал познатия космос. Той си спомнил остатъците от древната Ситска мперия и преоткрил Тъмните Лордове на Сит, също познати като „Истинските Сити”. Надявайки се да постави край на заплахата, преди да може да нападне, Реван се сбогувал с деветте си другаря, които го придружавали в неговия поход. Той знаел, че никой, когото той обича, не можел да дойде с него по местата, на които щял да ходи. Също така се вярва, че той търсел изкупление в изгнание след Мандалорианските и Ситските войни. Мислел така, защото точно той донесъл Сит над Републиката, и след това загубил контрол над тази сила. Това било неговото лично падение.

 „Тя е можела да помогне”

Дарт Трая по-късно направила забележка (как звучи само) на Реван, защо е оставил Бастила.

”Тя винаги имала силна воля, но не разбираше войната, както Реван”.

Тогава той изчезнал, оставяйки „Абаносовият Ястреб” с Т3-М4 и НК-47 на Малакор V, на ръба на познатия Космос.

В KOTOR 2,се вижда, че Т3 е програмиран от Бастила да се върне в Републиката, ако нещо стане с Реван и да се свърже с Бастила, ако е възможно.

 ИМЕТО

 Възможно е името „Реван” да произлиза от думата реваншизъм, която е политически термин, като се има предвид възвръщане на територии, както става през Мандалорианската война. „Реван” също може да се интерпретира, като намек на термина revenant (човек, завърнал се от оня свят/ от изгнание, дух, привидение), тъй като Реван наистина бил „умрял” (временната загуба на личност и памет). Реван е различен от другите Ситски лордове с това, че не сменя името си като приема титлата Дарт. Вместо това, Реван и Малак използват истинските си имена.

Dormas

     

Връзки