Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ДАРТ Сайън

Дарт Сайън

Биографична информация
Дата на смъртта: 3951 ПБЯ
Описание
Раса: човешка
Пол: мъжки
Цвят на кожата: сив
Цвят на очите: дясно бяло, ляво кафяво
Хронологична информация
Ера: Старата Република
Принадлежност:  Ситска Империя, Сит, Ситски Триумвират

 

„Да....от болката, той е научил много. Но от знания, от учения, той не разбира”, „Да си паднал толкова ниско и да не си научил нищо от това - това е твоето падение” – Крея


Сайън бил забележително могъщ Ситски Лорд и научил пътя на болката в Академията Трайъс (Trayus Academy) на Малакор 5. Мъченията и убийствата на други му помогнали да повиши мощта си в Силата. Той притежавал способността да се храни със собствената си болка и гняв. Това го правело почти безсмъртен. Когато някой успявал да го повали, той винаги се изправял отново. Също така бил майстор на меча и безспорно най-опасният Ситски Убиец на Ерата. Сайън бил отговорен за смъртта на безброй джедаи.

 Биография

 Издигането на Ситския Лорд

 Човекът, който ще се превърна в Дарт Сайън, живял в периода около 4000 ПБЯ. Сайън – което може и да е истинското му име – дълго време бил, както повечето хора, податлив и чувствителен на болка и слабост. В комбинация те били непоносими за него и така той живял живота си в омраза. И вместо да страда мълчаливо, Сайън решава да въплъти в себе си своята болка и така да се превърне в Дарт Сайън, Господарят на Болката.

Повреме на Великата Ситска Война 3996 ПБЯ, Сайън служи като Сит Мародер в Ситската Империя на Екзар Кун. Търсейки смъртта, Сайън влизал в битки срещу джедаи, но продължавал да оживява всеки сблъсък. Започва да вярва, че е безсмъртен. Дори повален, болката у него бликвала и го карала да се изправи отново и отново с все повече гняв и омраза. Сайън разбрал, че може да задържа разлагащото си тяло с Тъмната страна на Силата. Въпреки че това го агонизирало, смятал тази цена на безсмъртието за допустима. Кун губи войната, но Сайън.. оцелява.

След време почнали Мандалорианските войни. В тях Сайън е скроен. Когато приключват и се създава нова Ситска Империя от Дарт Реван, новият Тъмен лорд на Сит и неговият ученик – Дарт Малак, Сайън се превръща в Ситски Лорд на Империята. И тази не се задържа дълго, Сайън е шокиран от връщането на Реван към джедайските учения – за него проява на изключителна слабост и предателство към Ситите. Малак е убит от стария си Учител и с неговата смърт идва и краят на Империята. Ситите на Корибан се обърнали едни срещу други, Сайън е бил един от Ситските Лордове, които бягат към Непознатите региони на Галактиката.

 Ситския Триумвират

 Има и други Ситски Лордове сред Галактиката – със свои собствени планове. Един от тях е бившия учител джедай на Реван – Крея, която взема името Дарт Трая. Търсейки Дупки в Силата, тя открила Сайън и Нихилъс. Тримата се обединили в скрития Ситски Триумвират на Малакор 5, с цел изтребването на Джедайския орден и въздигането на Сит. Трая се превръща в учител на двамата Ситски Лорда и Сайън научава много от нея – много повече за болката.

Двамата ученика имат различни от нея амбиции, което направило съюза им доста крехък. Сайън все повече се уморява от броженията на Трая, нейните абстрактни учения и начина, по който думите й отеквали в черепа му. В крайна сметка той и Нихилъс решили да я отстранят – насред собствената й Академия на Малакор 5. Те изтръгнали Силата й и я пратили в изгнание.

Сега самостоятелни Сайън и Нихилъс продължили своята работа. Разчитайки почти изцяло на Ситските убийци от Академията, Сайън тръгва на поход за избиване на джедаи. Убиван е много пъти и всеки път се изправя отново и избива все повече джедаи. В края на похода му почти джедаите били почти изчезнали. 3954 ПБЯ Сайън и Нихилъс обединяват повечет от остатъците от Ситската Империя. 3952 ПБЯ Нихилъс атакува Джедайския конклав на Катарр, избивайки много от оцелелите джедаи. Орденът официално е разпуснат, малкото джедаи се разпръскват и бягат от Убийците на Сайън. Лонна Ваш, Учител от Джедайския Съвет, пристига на Корибан, търсейки Сайън, но попада в негов капан и е заловена и затворена в изоставената Ситска Академия.


Лова за Изгнаника

Разпространил се слух, че последният останал джедай е Изгнаника. И Лордът на Болката я проучил – къде е ходила повреме на изгнаничеството си, какви битки е водила.
Старият учител на
Сайън, Крея, също търсела Изгнаника. Сайън и неговите легиони от Убийци проследили Крея, след като тя вече притежавала „Абоносовият Ястреб”. Ястребът достигнал дестинацията си – Републиканският военен кораб „Предвестник” (Hаrbinger) и извикал помощ срещу крайцера на Сайън. Сайън се „престорил на мъртъв”, като неговите Убийци пуснали маскировъчни генератори и се качили на „Предвестника”. Сайън бил сложен в резервоар с колто за наблюдение, заради странното си поведение. Изведнъж, Убийците му изключили генераторите на прикриващото устройство и атакували екипажа на „Предвестника”. Сайън се събудил в резервоара. По това време Крея успяла да намери това, което търсела – Джедая Изгнаник, затворена в едно от товарните помещения. Крея го изпреварила успяла да я вземе със себе си на „Абаносовият ястреб” и избягали. Сайън завзел „Предвсетникът” и стрелял по „Абаносовият ястреб” докато той влизал в Хиперпространството.

„Абаносовият ястреб” бил почти унищожен и затова кацнал на “Peragus
Mining Facility” за да бъде поправен основно. Не след дълго Сайън ги намерил и също приземил кораба си там. Крея усетила моментално неговото присъствие и информирала Изгнаника, че трябва веднага да напуснат станцията. Крея, Изгнаника и бившият ситски убиец – Атън Ранд, трябвало да се промъкнат през „Предвестника”, и да си проправят път до дока на „Абаносовия ястреб”. През това време Убийците на Сайън ги преследвали ожесточено. Докато тичал, Сайън успял да ги намери на по-ниските нива на кораба. Крея оставила Атън и Изгнаника да избягат, а тя се изправила срещу Сайън. Дарт Сайън разменил поклон с Крея, която се криела в сенките...

„И сега ти бягаш в търсене на джедай. Всички те са мъртви, спасила си един. Един пропаднал джедай няма да спре тъмнината, която се задава.” – Дарт Сайън

Крея приближила
Сайън отзад със вибромеч, но той усетил това и със светкавичен удар отрязал ръката й със светлинния си меч. Сайън пощадил Крея и й позволил да избяга тежко ранена. Тя успяла да се качи на „Абаносовия Ястреб”, докато той се издигал. Сайън стрелял с „Предвестника” още веднъж. Изстрелът ударил един от астероидите, което причинило верижна реакция и цялото поле експлодирало. Сайън успял да избяга и полетял към Корибан.

Докато бил там,
Сайън се изправил срещу още един джедай – Майсторът Лона Ваш. Той я заловил и заключил, докато Джедая Изгнаник не я потърси. Убийците на Сайън продължили да я търсят, докато тя изследвала Ситската Академия. Малко преди Изгнаника да пристигне на Корибан, Сайън убил брутално Ваш. Изгнаника усетила инстинктивно, че е време да си тръгва, но се сблъскала със Сайън.

„Откажи се, джедай. Ще бъдеш възнаграден със сила по-голяма и от най-големите ти мечти!” – Дарт Сайън към Изгнаника

Дарт Сайън искал смъртта на Изгнаника, за да пречупи стария си учител. Изгнаника избягал щом осъзнал, че Лордът на Болката не може да бъде победен в битка със светлинен меч.


Краят


„Мразя те, защото си хубава, и в слабостта лежи смърт!” – Дарт Сайън към Изгнаника преди битката им

След като неговият другар, Ситският Лорд
Дарт Нихилъс, е убит от Изгнаника на Телос IV, Сайън напуснал Корибан и потеглил към „Академията Трайъс”, която се намирала на Малакор V. По времето на неговото пристигане на Малакор, учителят на Сайън, Дарт Трая, се завърнала. Приел я отново като свой учител.

Сайън живял много дълго и познавал само омразата. Установил силен контрол над болката си, уменията с меча и необикновените способности, за да оцелява чрез Тъмната Страна. Тъй като Изгнаника не можел да го победи в битка със светлинни мечове, се наложило да използва убеждението, за да обърне Сайън срещу собствените му вярвания. Изгнаника разяждала волята на Сайън и го убедила, че Дарт Трая уважава хората, които могат да пуснат Силата, а не тези, които разчитат на нея. И щом оставел Силата, той най-накрая щял да бъде свободен от ужасната болка и омраза, на които се е оставил. Най-накрая Сайън се предал на джедайското влияние и загърбил живота си, оставяйки се в ръцете на смъртта. Неговите последни думи били:

„Радвам се, че напускам това място... най-накрая” – Дарт Сайън


Сили и способности

„Мога да умра и сто пъти, Изгнанико, и пак ще се изправя силен като преди.” - Дарт Сайън към джедая Изгнаник

Сайън бил майстор на Тъмната Страна и със сигурност знаел как да достави болка и мъчения за тези, които се изправяли срещу него. Той бил много добър боец с меча и се бил научил да насочва болката си към Тъмната страна, което го правело почти безсмъртен. Също така той ползвал усъвършенствана версия на Force Power Drain Life, наречено, Death Field, и Дун Мьох. Използвайки всички тези способности, той бил брутален и зъл противник.

Сайън бил интересен с това, че повечето Сити по неговото време и история били интересувани само от това как да станат владетели на империи и в завладяването на галактиката, а той имал само една цел: да унищожи Джедайския орден, същата била целта на Дарт Мол много години по-късно. Това било задача, която той възприемал лично. Сайън бил познат като избухлив и брутален – той не се интересувал от учения и знания - всичко, което го зареждало била неговата болка, ярост и задължението му да види Джедайския Орден изчезнал.

Лордът на Болката презирал слабостта и има уважение само към сурова и корава сила. Той много презирал предишния Ситски Лорд,
Дарт Ревън. Сайън предпочитал водачеството на Малак и веднъж казва на Изгнаника:

„Малак има сила и я използва, той видя възможността си и я взе. Тогава Лорд Ревън имаше шанса да владее империя, да излекува тази разбита галактика и да я направи силна отново – вместо това той предпочете да се предаде на слабостта, и избяга надалеч.” – Дарт Сайън

Dormas, Darth Amidala

     

Връзки