Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ДАРТ ВЕЙДЪР

Дарт Вейдър

Биографична информация
Родна планета: неизвестна
Дата на раждане: 41.9 ПБЯ
Дата на смъртта: 4 СБЯ
Описание
Раса: човешка (киборг)
Пол: мъжки
Височина: 2.02м, преди това: 1.85м
Цвят на косата: -/преди - светло кафява
Цвят на очите: сини
Хронологична информация
Ера:  Възходът на Империята
Принадлежност:  сит, Империята

Дарт Вейдър, Лорд на ситите, е бичът на джедаите, господар на Тъмната страна на Силата и най-довереният слуга на Императора. Но не винаги е бил такъв...

Започва живота си като Анакин Скайуокър, млад роб от планетата Татуин, надарен пилот и кипящ от Силата. Произходът на Анакин е мистериозен. Майка му, Шми, разкрива, че няма биологичен баща. Неочаквано тя забременява от Силата. Някои от джедаите смятат, че това е част от древно пророчество за "Избрания", заченат оъ мидиклорианите, Избрания, който ще върне баланса в Силата. Има и друга възможност обаче, детето може да е създание на Ситски манипулации. Това е перфектният начин за тъмните лордове Дарт Плейгъс и Дарт Сидиъс да създадат идеалния ученик: да примамят живота от смъртта.

Октрит от Учителя джедай Куай-Гон Джин, Анакин е заведен пред Съвета, за да бъде обучен. Там обаче настъпват противоречия. Въпреки че Куай-Гон е сигурен, че това е детето от пророчеството, Съветът се колебае да го обучи на деветгодишна възраст.

В крайна сметка Съветът се съгласява Анакин да бъде обучен от Оби-Уан Кеноби, който смята, че ще бъде толкова добър учител, колкото е Йода. Тази грешка носи потресаващи последици из цялата Галактика.

Скайуокър е примамен от Тъмната страна на Силата. Всеобятните му способности му придават чувство за арогантност и гордост, което ускорява неговото падение. Въпреки категоричните закони на Джедайския кодекс и евентуалните последствия, той се жени тайно за Падме Амидала. Неговата дълбока загриженост за нейната безопасност е и неговата голяма слабост. Слабост, която по-късно използва Дарт Сидиъс.

Скайуокър е обладан от пророчески сънища, в които жена му умира при раждане. Неговият приятел и довереник, Канцлер Палпатин, му разкрива, че има пътека, избягваща смъртта, пътека, която минава през тъмните учения на Ситите. Скоро му разкрива и същността си и настройва способностите на Анакин чрез добре премерени думи за конспирация. Анакин, който има причина да се съмнява в способностите и намеренията на джедаите, започва все повече и повече да залита към тъмнаста страна. И когато идва моментът на избора, той се съгласява да следва ученията на Сидиъс и коленичи пред новия си господар.

Анакин е преименуван на Дарт Вейдър. Конспирацията на Ситите, която се е развивала в сянката на Републиката повече от хиляда години, се впуска в действие. Палпатин се самопровъзгласява за Император и назначава Вейдър за свой изпълнител. С небивалата си сила , Вейдър омита Храма на джедаите...

Дарт Вейдър на път към джедайския храм


Той слага и край на Клонинговите войни като избива сепартистките лидери, които са се събрали на Мустафар. В обърканите си представи той въдворява мир в новата Империя.
Съпругата му, Падме Амидала, го проследява до Мустафар и го моли да се отвърне от тъмната страна. Когато Оби-Уан Кеноби излиза от кораба на Амидала, Вейдър кипи от гняв. Навсякъде вижда предателства и вбесен се обръща към сърпугата си и започва да я души от разстояние. Тя пада в безсъзнание.. Шокиран колко надалеч е стигнал ученикът му, Кеноби решава да го убие и двамата встъпват в яростен двубой с лазерни мечове, който опустошава почти цялата планета.

Въпреки новоприетите си от тъмната страна сили, Анакин е тежко ранен. Лазерният меч на Кеноби преминава през долната част на краката му и лявата му ръка. Тялото му се свлича към лавата и е почти изцяло обгорено. Само яростта му го поддържа жив и той остава завинаги белязан, не само от раните си, но и от предателството. Той изоставя предната си самоличност... Сидиъс завежда каквото е останало от него в болничния център на Империята, където му "построяват" ново тяло. Когато метал и плът се сливат в едно, трансформацията на Скайуокър е пълна. Той вече не е Анакин. А Дарт Вейдър.

Поставянето на маската на Дарт ВейдърПовреме на трансформацията си, Вейдър не разбира, че Падме е родила близнаци. Оби-Уан скрива децата от погледа на Тъмния Лорд и неговия господар, Император Палпатин. По-късно разбира, че има син, Люк Скайуокър, но никога не подозира, че има и дъщеря, Лея, която е тайно отгледана от Бейл Органа, Вицекрал на Олдеран.
Когато Галактическата гражданска война се разпръсва из Империята, на Дарт Вейдър е възложена задачата да открие местонахождението на тайната база на Бунтовниците. Вейдър пленява едно от главните действащи лица на бунтовниците: принцеса Лея Органа. Изтезава я, за да разбере местонахождението на базата. Вейдър също така иска и технически планове, откраднати от бунтовниците. Тези планове носят пълната схема на най-могъщото оръжие на Империята, Звездата на Смъртта. Когато "спасителният отряд" успява да освободи принцесата, Вейдър се изправя срещу предния си господар, Оби-Уан. Тъмният лорд успява да победи застарелия джедай в дуел.

Използвайки откраднатите планове, за да открият слабото място на Звездата на Смъртта, бунтовническите сили започват атака със звездни изтребители. Вейдър сам влиза в битката, пилотирайки свой собствен изтребител. Успява да избие повечето от бунтовниците, но е принуден да излезе от битката, след като Хилядолетният Сокол го уцелва.

Три години след унищожението на Звездата на Смъртта, Вейдър повежда елитен ескадрон от звездоразрушители с цел да намери и унищожи бунтовниците, отговорни за премахването на Звездата на Смъртта. В крайна сметка ги проследява до ледената планета Хот, където унищожава цялата база. Главната му плячка - Хилядолетният Сокол, избягва.

Повреме на кампанията Хот, Императорът заповядва на Вейдър да намери "сина на Скайуокър" и да го привлече откъм тъмната страна на Силата. Планът на Вейдър е да използва приятелите на Скайуокър като примамка, за да го хване. Наема група ловци на глави, за да намерят Сокола и в крайна сметка "извиква" Люк на Беспин. Двамата с Люк встъпват в дуел, който Вейдър печели с отсичането на дясната ръка на младия джедай. Тогава Вейдър се представя като неговия баща и му предлага да управляват Империята като баща и син. Люк отказва да премине от тъмната страна и избягва. Вейдър остава с празни ръце.

След тези инциденти Палпатин преназначава Вейдър в главнокомандващ на операцията на Звездата на Смъртта. Императорът почва малко по малко да губи вярва в някога лоялния си слуга. Контактът на Вейдър със сина му разгаря нещо в него, нещо, което Императорът не харесва.

Палпатин пристига при втората Звезда на Смъртта, където предвижда, че Скайуокър ще се изправи пред тях двамата и те ще успеят да го привлекат към тъмната страна, точно както Анакин се поддаде на силата й десетилетия по-рано.

Когато Люк се предава и е заведен пред Императора, Палпатин ги предизвиква да се бият един срещу друг. Скайуокър отказва да се бие и да се поддаде на тъмната страна. Вейдър, прниквайки в мислите му, разбира за дъщеря си, Лея Органа и заплашва да я примами откъм тъмната страна. При тази заплаха, Люк се поддава на омразата си и напада баща си. В тази яростна битка Скайуокър почти убива Вейдър.

Ужасен от това, в което се е превърнал, Люк изоставя новонамерената си сила и отказва подмамващите за власт предложения на Палпатин. "Аз съм джедай, какъвто е бил баща ми преди мен" заявява той гордо.

Палпатин освобождава смъртоносни мълнии на тъмната силна върху младия джедай. Вейдър стои безпомощен, гледайки как сина му се гърчи в агония от мъченията, които му предоставя господарят му. Неспособен да гледа повече безучастно, Вейдър се обръща срещу Императора. Сграбчва го и го пуска в шахтата, водеща към ядрото на Звездата на Смъртта. Вейдър е бомбардиран от мълниите на Императора, които го раняват смъртоносно.

 

Анакин Скайуокър се завръща

Докато лежи, умирайки, Вейдър вече го няма. Завръща се Анакин Скайуокър. Моли сина си да свали страховитата му маска, скривала лицето му в продължения на десетолетия. Маската, която поддържа живота му, е махната и Анакин поглежда за пръв и последен път сина си. И умира.. а тялото му се слива със светлата страна на Силата. Същата нощ Люк изгаря тъмната броня, която е пленявала осакатеното тяло на Анакин...

Превод: Darth Amidala

     

Връзки