Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ДАРТ ВЕКТИВУС

Дарт Вективус

Описание
Раса: човек
Пол: мъжки
Цвят на косата: тъмен
Хронологична информация
Ера: Възходът на Империята, Старата Република
Принадлежност:  Сит

Преди да стане Сит, Вективус бил директор на астероидната миньорска колония Джонекс Майн 8 11 Б близо до планетата Бимиел. Като опитен и принципен бизнесмен той закрива операцията, когато резервоарът на тъмна енергия, над който била колонията, започва да влияе зле на работниците. Заради собствената си силочувствителност той започва да изучава и да експериментира с аномалията и така развива техника, с която могат да се създадат призраци, просмукани с Тъмната страна. В крайна сметка Вективус зарязва операцията и тръгва да търси Ситите. След като успява, започва обучението си и го завършва успешно, превръщайки се в Дарт Вективус, Тъмен Лорд на Сит. Макар да е проповедник на Тъмната Страна, неговата самодисциплина и моралният му кодекс му позволяват да остане честен, без да се поддава на изкушението за власт, което покосява много от Ситите. В крайна сметка се връща при минната колония и води изобилен живот в компанията на приятели и любими хора.

Физическата смърт на Вективус настъпва векове преди 40 СБЯ, но духът му запазва силата си и остава в лабиринта от мини под Дома. Там среща и Тъмната Лейди на Сит Лумия. Тя възкресява призрак на Лорд Вективус, който се среща с младата рицар-джедай Нелани Динн в една от мините. Вективус разговаря с джедая, убеждавайки я да го покоси, за да спаси стотици други. След като тя му отказва, Тъмният Лорд е принуден да приеме облика на бившия Галактически Император Палпатин, който като познат злодей е по-вероятна мишена. Джедайката отказва отново под предлог, че не може да жертва друг живот освен нейния собствен за благоденствието на останалите. Вективус осветява изхода от лабиринта, подигравайки се на слабостта на джедая и позволявайки й да избяга, той самият изчезва в Силата.

Биография

Човекът, който по-късно ще стане Дарт Вективус живее нормален живот, има семейство и приятели, които обича. Благодарение на тях развива много умения, които влага в бизнеса си като администратор на миньорската колония Джонекс Майн 8 11 Б. Установява главната си квартира на астероид, познат като Домът, богат на рудниците, от които компанията му имала нужда.

Без да знаят нито той, нито работниците му, астероидът бил изпълнен с Тъмната страна на Силата, което е резултат от изчезването силочувствителен минок-подобен вид. Здравият разум на служителите почнал да ги напуска. Тези от тях, които усещали Силата, били подложени на необясними видения, проявявали странни способности и дори започнали да приличат на минок-подобния вид. Управителят, също силочувствителен и подложен на влиянието на Тъмната страна, дискретно заглушава докладите за необясними явления. Започва да експериментира с тъмнината, като развива нови способности.

Сит Учител

Когато операцията става недоходна, той без много шум я прекратява. Принуждава някои да си затворят очите като ги поощрява парично и ги убеждава. Тогава тръгва из Галактиката в търсене на Ситите. Така той открива своя учител, който уголемява знанията му и способностите му. След края на обучението си, получава титлата Тъмен Лорд на Сит и става известен като Дарт Вективус.

Моралните му ценности, придобити от предишния му “живот” като управител не са напълно изгубени. Това му пречи да се превърне в стереотипа за Ситски Лорд. Агресията, амбицията, унищожението на джедаите, тези неща не са от важност за него. Той единствено иска да се задълбае все повече в ситските учения и да изучава галактиката. След като се връща в мината много години по-късно като Ситски лорд, Вективус построява имение в сърцето на Тъмната страна. Изобретява и собствен Ситски холокрон, съдържащ философията му върху бизнес практикуването, както и подробно описание как да се проектират Силови призраци - способност, разработена от самия Вективус. Призраците се контролират и се нуждаят от здравата душа на жив “домакин”, които да служат за връзка с физическия свят. И трите са свързани едно с друго, ако едното бъде убито, същата съдба очаква и останалите. Дарт Вективус в крайна сметка умира в Дома, заобиколен от семейство и приятели.

Завет

Лумия


Хилядолетия след смъртта на Дарт Вективус, имението му служи като резиденция за Лумия, Тъмната Лейди на Сит. Домът се превръща в храм и убежище, където тя изучава Силата, историята на Сит и самия Дарт Вективус. Открива и духа на Дарт Вективус, който обитава недрата на астероида. Там тя усвоява техниката за извикване на Силови призраци до степен, позволяваща й да ги изпраща из галактиката.

До 40 СБЯ Лумия започва да вярва, че в галактиката е настъпила анархия и че правителството е неспособно да поддържа мира. Ситски лорд с морала на Дарт Вективус е необходим, за да възстанови стабилността на галактиката. Така тя решава да превърне Рицаря Джедай Джейсън Соло в Ситски диктатор. Под образа на Бриша Сио Лумия подмамва Соло, братовчед му Бен Скайуокър и джедайката Нелани Динн до Дома. Тя отделя Соло от останалите двама и заедно с Дарт Вективус като пример за доброжелателен дарксайдър, започва да го убеждава, че съдбата му е да стане Сит. По-късно той се превръща в Дарт Седъс, Тъмен Лорд на Сит.

Докато убеждава Джейсън Соло да приеме тъмната сила без покварата на амбицията, Лумия издига призрак на Дарт Вективус, който се изправя срещу Нелани Динн сред лабиринта на Дома. Призракът я атакува с проекции на миноци, принуждавайки я да се бие за живота си. Секунди след като съществата прекратяват атаката си, Вективус се появява и се представя на джедайката. Тя го смята за причина за всичко, което й се е случило досега, Вективус обаче й припомня, че е просто част от нейното въображение. Тя не му вярва, понеже усеща тъмното му присъствие и тогава Ситският лорд й разяснява какво представлява той и животните. И как за всеки покосен призрак, загива по едно животно из галактиката. Динн в крайна сметка разбира, че единственият начин да се отърве от присъствието му, е да го убие.

Това обаче се оказва истинска главоблъсканица, тъй като убиването му, би значело да загине невинен човек. Вективус продължава да я подтиква като обяснява, че така безброй много животи ще бъдат спасени и тъмните умения няма да бъдат предадени. След това той приема образа на бившия Галактически Император Палпатин с надеждата този облик – на познат злодей, да я накара да го убие. Отново без успех. Приемайки отново собствената си форма, Вективус укорява Динн за неспособността й да жертва един живот за спасението на много. Смята и готовността й за саможертва за недопустима и използвайки силата, просветлява един тунел, през който джедайката да може да излезе. Преди Динн да тръгне, Вективус я предупреждава да не се меси в чуждите работи, за да не умре напразно. Сбогува се и изчезва в Силата. Неследвайки съвета му, Динн е убита от Джейсън Соло след като се опитва да спре Лумия.


След смъртта на Лумия (която се предава в смъртния дуел с Люк Скайуокър), имението на Дарт Вективус остава празно за известно време. След което се използва от туи-лек тъмна джедайка – Алема Рар, която била в тайно споразумение с Лумия преди смъртта й. Рар по-късно пътува до родната планета на Ситите – Корибан, където се среща с представители на тайния Ситски орден, които й дават холокрона на Дарт Вективус, за да бъде занесен като подарък на Дарт Седъс. Рар е убедена, че информацията в холокрона е безполезна за Седъс и решава да не му го достави. След Битката при Кашиик Рар се връща на астероида и започва да се упражнява в техниката на Тъмния Лорд.

Ситката Дисиан, член на Ситския орден от Корибан, научава за астероида на Дарт Вективус и че там се намира и живее Алема Рар. В крайна сметка ситите решават да унищожат астероида, за да не позволят на джедаите да разберат неговата важност и способността за извикване на Силови призраци. Дисиан, във фрегатата Отровна Луна, пристига по същото време, по което и група джедаи и агенти на Галактическия Съюз, проследили Рар до астероида. Докато тъмната джедайка призовава Силови призраци, за да се бие срещу Съюза, Отровна Луна прониква в астероида и полага бомби на различни места. Последващата експлозия разрушава напълно дома на Вективус.

Личност и характер

Администраторът на минната колония е успешен бизнесмен със строги морални ценности. Умения, научени от семейството, приятелите и други познати, още повече му помагат в контролирането на животите на десетки хиляди служители. Притежава огромно състояние и използва средствата си, за да построи изобилно имение, изпълнено със статуите на тези, които са влияели на живота му. Вективус обича архитектурния стил на Набу и използва материали от този свят, за да построи Дома.

Тъмнината в мините под резиденцията му повлиява на администратора. Ситското учение започва да му става интересно, тъмната страна го подтиква да търси Ситите. Както казахме, въпреки обучението си и приетата титла на Тъмен Лорд на Сит, запазва моралните си принципи. Това го прави непризнат Сит пред Новия Ситски Орден, а и пред Алема Рар.

При появата си пред Нелани Динн Дарт Вективус приема формата на висок, тъмнокос мъж с широки одежди. Придвижва се плавно и говори със спокоен гладък глас.


Способности

Приживе Вектвус придобива различни силови способности, най-известната сред които е тази за призоваването на Силови призраци. Способност, желана от много и усвоена от него до такава степен, че могъл да извика стотици. След смъртта му, Вективус успява да се превърне в Силов дух и възвръща способностите си. Като такъв е способен както да променя облика си, така и да левитира. Носи светлинен меч с червено острие, сребристата дръжка на който е украсена с полирани черни камъни във формата на диаманти.
 

 

  Darth Amidala

     

Връзки