Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ЕКЗАР КУН

Екзар Кун

Биографична информация
Родна планета: Ондерон
Дата на смъртта: 3996 ПБЯ,  духът оцелява до 11 СБЯ
Описание
Раса: човешка
Пол: мъжки
Височина: 1.9м
Цвят на косата: черен
Цвят на очите: сиви, червени
Хронологична информация
Ера: Старата Република, Новата Република
Принадлежност:  джедай, Републиката, Братството на Ситите

Екзар Кун е бил един от най-талантливите ученици на майстор Водо-Сиоск Баас, водач на Джедайската Академия на Дантуин. По това време все още е било прието един учител да има по няколко ученика, и майстор Баас е обучавал трима – Силвар, Крадо и Екзар Кун.

Екзар е любопитен, но също така и арогантен младеж. Талантът му го прави надменен и понякога дори агресивен. На него му липсва толерантността на повечето хора джедаи към нехуманоидите.

Майстор Баас е бил един от най-могъщите джедаи за времето си, и е боравел със знание, недостъпно за много други. Поради силното си любопитство Екзар Кун разглежда записите в един рядък холокрон на учителя си. В него се разказвало за Нага Садоу и мощта му, като Ситски магьосник и Лорд на Сит. По-нататък се споменавало за Фрийдън Над, рицар джедай, който изучил тези умения и намерил свят, който да управлява със своите тъмни техники.

Това привлякло вниманието на младия джедай, но майстор Водо му забранил да слуша записите на холокрона. Тогава Водо го повежда на тренировка с другите си двама ученици, като Екзар Кун побеждава и двамата, но в битката си със Силвар, след нейна яростна атака, която оставя белези на лицето му, той се разгневява и почти я убива. Само бързата реакция на учителя им спасява младата джедайка от смърт. След това майстор Баас и Кун се бият, лазерния меч на младия рицар срещу дървената тояга на майстора джедай. С помощта на Силата майстор Водо с лекота надделява над ученика си, като заздравява тоягата си до степен, способна да удържи дори високоенергийното острие.

С помощта на Силата Екзар взима втори меч и успява да се изправи на крака. Мощта от двата меча се оказва прекалено голяма за тънката пръчка на майстор Водо. Тя бива пречупена на две, макар учителят да остава жив.

Екзар Кун отива на Ондерон, където се представя за джедай-археолог, като се опитва да измъкне намерените ситски артефакти. Майстор Арка, учител на Улик Кел-Дрома, знаe какво търси младият джедай, и му отказва да му даде намерените артефакти.

Кун тръгва към Айзис, столицата на Ондерон, и там намира стари последователи на Надд, които го завеждат в гробницата на падналия джедай. Там Кун се среща с духа му и взима два ситски пергаменти, които според Надд ще му помогнат да разкрие загубените ситски техники.


На излизането си от гробницата Кун отново се потапя в гнева, като убива двамата наддисти, които се опитват да му отнемат ситските писания.


На Коррибан младият джедай прониква в древни ситски гробници, и влиза в един мавзолей, след като бива нападнат от няколко вдигнати от Тъмната страна на Силата мъртъвци. Вътре намира един кристал, в който се намират духовете на майстори джедаи, победени от ситовете и затворени в него. В този момент духът на Фрийдън Надд, който го води през гробницата, разрушава части от нея, които счупват кристала и чупят повечето кости в тялото на Кун.

Надд предлага на все още живия джедай лек, ако прегърне Тъмната страна. Въпреки предупреждението на Водо, който телепатично се свързва с ученика си, Екзар Кун избира живота и Тъмната страна и бива излекуван. Надд го праща на четвъртата луна на Явин, където остатъците от Массассите на Нага Садоу все още пазят древните ситски архимически методи. На излизане Кун с лекота побеждава защитниците на Ситския Храм, като отново използва гнева си. Така бива приет от духовете на Лордовете на Сит, които почиват в храма.


Сега за малко ще прекъсна историята, за да ви разкажа за образа на Кун като сит.

Основните три отрицателни качества на ситовете са гневът, алчността (най-вече за власт) и арогантността. В Анакин видяхме гняв и омраза, в Палпатин – жажда за власт. Кун е самата същност на арогантността. Държанието му, всяка негова степкъа, всяка негова дума, са пропити с невероятно много арогантност и презрение към тези, на които говори. Той се смята за същество над останалите и счита мощта си за нещо самопридобито, а не дадено му.
Това е в известна степен близко с тежестта и самоувереността на Вейдър, макар двамата да нямат нищо общо като характер., и Кун да не всява такъв ужас, както Вейдър.

На Явин 4 Екзар Кун се среща с Массассите, някогашните слуги на Нага Садоу. Това са по-нисши сити, които носят чиста кръв, но не владеят Силата и нямат уменията и интелекта да управляват. Нага Садоу ги е използвал за алхимическите си експерименти и ги е превърнал в могъщи воини. Те нападат Екзар Кун, и той по навик се опитва да се защити със Светлата страна на Силата. Но след като е бил излекуван от Тъмнината, мощта му отива на празно и той лесно бива победен и заловен.

Массассите се опитват да принесат Кун в жертва, но с напътствията на Надд той успява да вземе ситския амулет, който е представен на жертвоприношението, и чрез него и Тъмната страна на Силата с лекота избива зверовете, които го атакуват, както и голяма част от публиката. Когато Надд се опитва да се включи като победител и владетел, Кун използва амулета срещу него, и за втори път падналият джедай бива унищожен.

Кун става владетел на Массассите, които го считат за новия Лорд на Сит, който ще ги превърне отново в истински Ситове. Той обаче не се интересува от това. По време на атаката си, Массассите унищожават кораба му и той не може да отлети от планетата. Когато обаче навлиза в тайните храмове на Нага Садоу, той намира крайцерът, с който Садоу докарва своите последователи на гористата луна. На кораба Кун намира алхимическите уреди на Садоу, и с тях започва да усъвършенства воините Массасси, като започва с техни водач, който бива превърнат в мутирал звяр.

С новите си сили, Массассите си и кораба на Нага Садоу, Кун тръгва към другите ученици на Надд, Алийма и и Сатал Кето, предводители на The Krath (Крат), ситски магьосници, обучавани от духа на Надд и получили доста ситски артефакти. Курсът е към планетата Синагар, в системата Императрица Тета.

Сатал бива убит от Улик Кел-Дрома, рицар джедай, който се опитва да завладее Тъмната страна отвътре. Сестрата на ситския магьосник, Алийма, е станала негова любовница и му дава ситски амулет, подобен на този на Екзар Кун.


Кун с лекота надделява над ситските умения на младата жена, но когато двамата със Улик сплитат остриета, той разбира, че си е намерил равен сред джедаите. По време на боя амулетите им се свързват и пред тях се появява неизвестен ситки лорд, може би Марка Рагнос, който ги кара да прекратят боя и да се обединят срещу джедаите. Двама паднали джедаи сключват мир помежду си, като и двамата са владетели на новата Ситска империя, но Екзар Кун е с едно стъпало по-високо и е определен за водач.

Двамата се разделят, и започват да работят по две линии. Екзар Кун отива на Осъс, голям джедайски обучителен център, за да събере младите джедаи, склонни да се включат в Ситската му империя, а Улик, с помощта на Мандалор, когото побеждава в двубой, и воините му, и заедно с населяващите системата Тета напада Корусант, с цел да докаже, че Републиката е слаба и трябва да бъде заменена.

Кун отива на Осъс и започва да убеждава младите джедаи, някои от които някогашни му съученици, в слабостта на старите джедайски методи. Той се опитва да ги превърне в свои служители и основоположници на новата Ситска империя. Убива стария библиотекар майстор Одан-Уур и взима от него единствения Ситски холокрон, съществувал някога. Излъгва младите рицари, че Уур е умрял и го е обявил в смъртта си за майстор, и му е повелил да използва Ситския холокрон за развиването на джедаите. Също така показва своя ситски амулет и го обявява за джедайски, като разказва как майсторите някога са забранили подобни уреди, защото били прекалено могъщи за младите джедаи.

Екзар Кун повежда младите джедаи на Явин 4, като им обещава могъщество, и ги моли за помощ в прочистването на Тъмната страна от Храмовете на Массасситата. Той счупва Ситския Холокрон и душите в него се вливат в младите рицари през кристалните парчета. Всички биват покварени, с изключение на Крадо, който обаче сляпо следва Кун.

През това време атаката на Корусант, столицата на Републиката, протича много добре, но когато група от джедаи излиза срещу Улик, Алийма го предава и заповядва отстъпление. Въпреки могъществото си, Улик не може да удържи на майсторите и рицарите и бива пленен и отведен на съд.

Кун праща младите джедаи да избиват учителите си. Той самията тръгва да спасява Улик от съда в Корусант, по молба на Мандалор. Улик предвизвиква Републиката, обявявайки я за слаба и немощна, и казва пред съда, че старите джедаи нямат място в новата Ситска Империя.

Кун се намесва посредата на процеса заедно с Массассите си. Със Силата той използва един от водачите на Сената, като през неговите устни разказва за новия Ситски орден. Макар всички да разбират, че всичко е фалшиво, могъществото и арогантността на Ситския лорд потрисат сенаторите и джедаите.

Майстор Водо-Сиоск Баас се появява, като обявява дуел на Екзар. Кун му предлага, ако бъде победен, да се присъедини към Ситското браство, но Водо, разбира се, отказва. Двамата се бият пред Сената, никой не може да се намеси заради Массассите. Кун първоначално не успява да надделее над учителя си, но когаго активира второто острие на първия двоен меч в историята на джедаите, той побеждава Баас и го убива.

Двамата се събират отново, и пращат своите поддръжници – Алийма и Крадо – на смъртоносна мисия. Улик е разкрил предателството на Алийма и я праща на тази мисия. Крадо пък е прекалено слаб, и затова бива пратен да я придружава. Двамата използват кораба на Нага Садоу и ужасяващото оръжие в него, което, с помощта на ситска алхимия и Тъмната страна на Силата кара ядрото на една от звездите в клъстър Крон да избухне и да помете цялата система, заедно с джедаите, които ги нападат, и самия кораб, заедно с Алийма и Крадо.

Планетата Осъс, джедайски център и място на огромна джедайска библиотека, е далеч от взрива, но въпреки това той ще я застигне. Джедаите и помощниците им бързо се подготвят за евакуация, като събират всичко. Екзар Кун и Улик обаче прекъсват евакуацията. Кун се опитва да открадне древните лазерни мечове, пазени в библиотеката, и влиза в двубой с майстор Ууд, Нети, пазител на мечовете и библиотекар. Ууд е от расата Нети, дървоподобни същества, които живеят в продължение на хиляди години, и могат в която и да е точка от живота си да преминат към естествената си метаморфоза на дърво. Ууд усеща, че не може да се справи с Кун, и минава към тази метаморфоза, като така защитава мечовете и другите джедайски артефакти, но остава на Осъс, когато ударната вълна от унищожената система достига планетата.

Улик Кел-Дрома убива брат си и бива заловен отново, като този път Номи Сънрайдър го заслепява със стена от Светлина и го отрязва напълно от Силата – завинаги. Той се съгласява да поведе джедаите при Екзар Кун – на Явин 4.

Кун вече е там и готви ритуал, който ще му донесе безсмъртие. Той се опитва да освободи духа от тялото си, за да няма подобни ограничения. Използвайки всички Массасси, които успява да събере, той ги жертва за ритуала и се опитва да освободи духа си, правейки го безсмъртен и вечен. Джедаите обаче вече са тук, и използвайки Силата, блокират ритуала, затваряйки духа на Кун в един от Массасси Храмовете. От сблъскването на Светлата и Тъмната страна повърхността бива опустошена, и всички Массасси, оцелели след жертвоприношението – избити.
 

Гробницата на Кун


4000 години по-късно присъствието на учениците на Люк Скайуокър в старите храмове на Массасси събужда духа на Кун. Той се опитва да поквари младия джедай Ганторис, и след като не успява, го убива. След това започва да наставлява Кип Дурон, друг много обещаващ ученик в Академията. Успява да го убеди в мощта на Тъмната страна, макар накрая младият джедай да се освобождава от нея.

В битката си с Люк Скайуокър Екзар Кун разделя духа на майстора джедай от тялото му, и се изправя срещу него в един нематериален свят на Силата. Учениците на Люк му помагат в битката, но могъществото на Кун е наистина огромно и той бива победен едва когато духът на някогашният му учител Водо-Сиоск Баас се появява и, както е обещал в последната си битка срещу него, го унищожава завинаги. Люк се завръща в тялото си след битката, а духът на Баас изчезва.

Превод: Bobo W

     

Връзки