Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ФРИЙДЪН НАД

Фрийдън Над

Биографична информация
Родна планета: Ондерон
Дата на смъртта: 4350 ПБЯ,  духът оцелява до 3887 ПБЯ
Описание
Раса: човешка
Пол: мъжки
Цвят на очите: жълти
Хронологична информация
Ера: Старата Република
Принадлежност:  джедай, Републиката, Сит, Ондеронско кралско семейство

Древният Ситски лорд започнал живота си в съвсем противоположна посока на това, в което се превърнал, обучаван в Храма на джедаите на планетата Осус около 4400 години преди Битката при Явин. Той бил изумително отворен и свързан към Силата, което може би неизбежно го повело към Тъмната страна. Дори толкова силен и добре овладял Силата, той не издържал първия си истински изпит, когато учителите джедаи не му дали призванието Рицар джедай. Разгневен от тяхното решение, Фрийдън Над се поддал на гнева си и убил учителя джедай Мата Тремайн. С тази постъпка Над тръгнал по пътя на Тъмната страна, откъдето връщане няма. Над напълно възприел Ситското учение и станал експерт в използването на Тъмната страна. Мислейки, че никога няма да стане нещо повече от последовател на традицията на Сит, тъй като имало само един Тъмен лорд, гневът у Фрийдън набрал мощ и той избягал на луната на Явин IV, воден от Силата.

Търсейки Сита, Над неизбежно се натъкнал на слухове за Явин. Силното присъствие на Тъмната страна на гористата луна все по-силно го примамвало. Там той се натъкнал на бившия Тъмен лорд на Сит - Нага Садоу, който използвал техника, с която преустановил физичните процеси, изпадайки в дълга кома в края на Великата Хиперпространствена Война, продължавайки съществуването си повече от 400 години. До идването на Над. Садоу излязъл от състоянието си на кома и започнал да обучава Над, дарявайки го със ситски артефакти. Преди да завърши обучението си обаче, Фрийдън почувстал сила в себе си, способна да завземе трона. Предполага се, че той убил Садоу преди да замине за Корибан, за да завърши обучението си. След като събрал много ситски артефакти на Корибан, завършвайки учението си, Фрийдън Над заминал за Ондерон, където просветил ондеронците в учението на Сит, надявайки се да създаде своя собстена Империя. Над бил почитан като бог на Ондерон, тъй като с лекота преборил beast rider-ите и други заплахи за ондеронците.

Научавайки за "жестокостите" случващи се на Ондерон, джедаите изпратили армия да сломи Фрийдън Надд. Той бил победен и жестоко убит на Ондерон от рицарите джедаи. Неговото учение било широко възприето сред ондеронския народ и енергията на Тъмната страна нараствала на Ондерон. Когато Надд бил победен, той успял да съхрани душата си в един от ситските артефакти и неговият дух разширявал влиянието си изпод гроба му. Почти 400 години по-късно, владетелят на Ондерон, пряк наследник на Фрийдън Надд и неговите тъмни последователи, напълно успял да избие "Beast Rider"-ите, останалите извънгранични племена, престъпници и изгнаници от Изиз. Крал Оммин нарекъл въстанието "Бунтът на Фрийдън Надд" в чест на предшественика си. Този бунт бил бързо прекратен, тъй като учителят джедай Арка Джет и неговите войски дошли и убили краля на Ондерон, довеждайки кръвопролитията до край.

Горе-долу по същото време, изпратеният в изгнание джедай Екзар Кун, който бавно преминавал към Тъмната страна, намерил ситските артефакти и бил манипулиран от духа на Надд. Той завел Кун на Корибан, после на Явин. По-късно, вземайки пълен контрол над расата Массасси, Кун напълно унищожил духа на Фрийдън Надд.

Превод: darth_lucious

     

Връзки