Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

НАГА САДОУ

Нага Садоу

Биографична информация
Родна планета: Зиост
Дата на смъртта: 4400 ПБЯ
Описание
Раса: човешка/ситска
Пол: мъжки
Височина: 1.88м
Цвят на косата: кафяв
Цвят на очите: зелени
Хронологична информация
Ера: Старата Република
Принадлежност:  сит

Когато "мандатът" на Марка Рагнос, Тъмният Лорд на Сит, най-накрая изтича (след век железни правила) двама могъщи ситски лордове оставят да се борят за неговата титла. Лудо Креш има подкрепата на повечето сити, но Нага Садоу притежава военната сила. Заедно биха направили могъща комбинация, но съвсем нормално - те се мразели. Едва няколко минути след погребването на Марка Рагнос в гробницата на Корибан двамата започват двубой. Дулеът е жесток, но кратък, тъй като духът на Марка Рагнос им се явява и им разказва за древната връзка с Републиката и Джедаите, като ги предупреждава внимателно и мъдро да взимат своите решения.
В същия момент Републикански разузнавателски кораб се повява в небето над Корибан. Старбрейкър 12, пилотиран от изследователите Гав и Джори Дарагон, които са брат и сестра, пристигат в ситското пространство по погрешка. Виждайки погребалната процесия и гробницата под тях, те решават да направят контакт. Ситите веднага ги пленяват. Събралите се ситски лордове тайно спорят върху това какво да правят с републиканските изследователи. Лудо Креш предлага да ги убият, така че да предотвратят откриването на Ситската империя от Републиката, а Нага Садоу е готов за атака с надеждата ситите най-накрая да се разкрият. Ускорява Ситско-Републиканската война след като тайно освобождава Гав и Джори Дарагон като позволява на Джори да се завърне в Републиката, а Гав взема за свой ученик. Джори побягва към родната си планета Кинигар, без да знае, че Нага Садоу е поставил проследяващо устройство на кораба й.
През това време Садоу измисля доказателства за това, че Републиката е спасила двамата Дарагон и по този начин са принудили Ситите да отвърнат на удара. Така убеждава останалите Ситски лордове да го провъзгласят за новия им лидер и той заема своето място като Тъмен Лорд на Сит. След като унищожава кораба на Лудо Креш, Садоу повежда ситските лордове заедно с огромна флота към Републиката. Ударът му е бърз и ужасяващ и свят след свят пада под неговата мощ. Скоро застрашава самия Корусант, но е победен и принуден да се оттегли.
Нага Садоу плаща цената за своята амбиция. Когато се завръща в ситската империя, открива, че Лудо Креш е използвал празния си кораб, за да изсценира смъртта си. Сега Креш им своя собствена флота, с която попада на Нага Садоу. Макар този път със сигурност да унищожава своя опонент, Садоу няма време да се зарадва на победата си. Републиканска флота го проследява обратно към Ситската Империя и атакува, докато той все още се възстановява от битката с Лудо Креш. Садоу пожертва останките от флотата си, така че да може да избяга. Взимайки пример от Креш, той изсценира смъртта си като убива преследвачите си.
Силите му са редуцирани само до шепа ситски последователи и малка група от масаси, с които търси нов дом за Ситската Империя. В крайна сметка стига до малка, безименна, покрита с джунгли, луна, обикаляща около жълто-оранжвия газов гигант Явин. Там започва издигането на крепост.. С времето Републиката го забравя и се минават почти хиляда години докато някой не достигне малката луна. Това е рицарят джедай Екзар Кун, който, ръководен от духа на Фрийдън Над, намира древните артефатки, оставени от Нага Садоу..

Превод: Darth Amidala

     

Връзки