Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

В света на Междузвездни войни, думата Сит се използва за две различни, но сходни групи. Най-честата употреба обаче, важи за култа на войни, отдали се на Тъмната страна на Силата, служещи като “злото съответсвие” на джедаите. От тук нататък ще използваме това значение на думата.
Втората група се състои от хуманоидна раса, поробена от бъдещите членове на гореспоменатия култ, които по-късно взимат името на расата като свое собствено.

Етимология на думата Сит

[неофициална информация]
За първи път думата Сит се споменава в сценария на Междузвездни Войни: Нова Надежда – като титла на Дарт Вейдър, “Тъмният Ситски Лорд”. Джордж Лукас не разяснява в скрипта обаче, какво точно има предвид с този термин. В ранните дни на “Разширената Вселена” терминът “Ситски Лорд” се интерпретира (под ръководството на Лукас) като водач на група, откъдето и е създадена историята за Ситската раса и тяхното поробване.
Има много теории за произхода на думата Сит, но ето двете най-правдоподобни от тях (лично за мен)

 • “Sith” идва от думата “scythe” (произнася се сходно), което значи коса (в смисъла на косене на трева)

 • (за мен най-правдоподобната теория) “Sith” е галска дума, която се произнася “shee” (ший) и означава фея, дух, най-често призоваващи мъртвите. (от онлайн етимологичния речник)

Философия

Страхът води до гняв.
Гневът – до омраза.
Омразата води до сила.
Силата – до победа.
Остави гнева ти да се лее.
Омразата ще те направи силен.
Истинска сила се постига само
Чрез изпитание над границите на гнева,
Минавайки го невредим.
Яростта, просмукана в гнева, е непобедима.
Тъмната страна на Силата
Неограничена мощ предлага.
Тъмната страна по-силна е от светлата.
Слабите съдбата си заслужават.
-догма от Ситската философия

“Без борба победата ти няма значение. Без борба не се развиваш. Без борба има само застой”
- Утар Вин

Ситите вярват, че това прави по-силни както отделните хора, така и цели цивлизации, карайки ги да се променят, разрастват и развиват. Конфликтът осигурява оцеляването само на силните, което води Ситите по пътя на съвършенството.
Пацифистичните учения на джедаите се разглеждат като спънка за прогреса. Липсата на конфликт води само до застой и упадък. Моралът се приема като препятствие, което трябва да се преодолее.

“Какво освен страстта ти дава по-голяма мощ на Силата? По-силните, по-тъмни чувства. Гняв, омраза, страх... те ни дават сила.”
-
Ютура Бан

Сърцето на Ситската мощ идва от чувствата. Джедаите учат, че страхът и гневът са отрицателни емоции, които трябва да бъдат преодолени, но за Сита – те са самата му същност, даващи холистично разбиране за Силата.

Кодексът на Сита

Мирът е лъжа, има само чувства.
Чрез чувствата постигам сила.
Чрез силата – мощ
Чрез мощта – победа
Чрез победата се счупват оковите ми.
Силата ще ме освободи.

Йерархия на Ситите

Ситите създават своя йерархия, която да разграничи силните от слабите и силните от Силните. Повреме на историята им обаче, постоянна йерархия не съществува. В старата Ситска империя, Братството на Ситите на Екзар Кун и Ситската империя на Дарт Реван йерархията остава що-годе една и съща.

Това са титлите в Ситския орден преди Дарт Бейн и неговото Правило за Двамата.

 • Sith Minion / Миньон

  Те са най-низшите членове на Сит. Някои от тях дори не са форсюзъри и обикновено боготворят Ситските лордове

 

 • Sith Assassin / Убиец

  Специализирани миньони, които предпочитат да нападат от засада, отколкото в открита битка. Почти винаги работят сами, а понякога в малки групи. Някои от тях използват лазерни мечове други Силова пика. Мощта на Убийците идва от уменията в Силата на техния враг.

 

 • Sith Acolyte / Дякон

  Това са чувствителни към Силата ученици, които току-що са почнали обучението си под ръководството на по-опитен Сит.

 

 • Sith Warrior / Войн
  Сити, които фокусират енергията и уменията си към битки, отдавайки по-малко време на действителната философия на Тъмната страна.

 

 • Sith Marauder / Мародер

  Вариация на Войните. Мародерите са отговорни за едни от най-бруталните деяния на Ситите. Обучението им се състои по-скоро в агресивната употреба на лазерния меч, отколкото в Силата. Тяхната легендарна смелост се дължи на техника на Тъмната страна, подклаждана от омраза, ярост и жестокост. По този начин повечето от Мародерите могат лесно да победят джедай в двубой.

 

 • Sith Lord / Лорд

  Те са лидерите на Ситите. Командват армии от Миньони, Дякони и Войни повреме на битки и управляват чрез управително тяло, наречено Съвет на Сит. Лордовете използват Тъмната страна на Силата да причиняват мъка, страдания и корупция. Макар и да не влизат толкова често в битка (тъй като иползват слуги), те са най-страховитите от Ситите.

 

 • Dark Lord of the Sith / Тъмен лорд на Сит

  Той е най-великият и най-могъщ от Лордовете на Сит. До управлението на Каан, това е титла, давана на лидера на ордена.

  След времето на Бейн

  “Ще има само по двама; ни повече, ни по-малко. Един да въплащава мощ, друг – да копнее за нея”
  - Дарт Бейн


  За да подсигури оцеляването на Сит, Бейн е принуден да ги доведе до ръба на изчезването, въвеждайки Правилото на Двамата. В неговия орден и двамата Сита носят титлата Тъмен лорд на Сит. Учителят обучава ученика. Когато ученикът е готов, той убива учителя си, като това става или в церемония, или неочаквано.

 

 • Sith Master / Учител

  Това са Ситски Лордове, които имат ученик.

 

 • Sith Apprentice / Ученик

  Обратното – ученик, който се обучава от своя учител.

 

 • Dark Side Adepts / Адепти на Тъмната Страна

  Технически, те не са Сити, а чувствителни към Силата хора/същества, избрани от Ученика (а понякога и от Учителя).


  Организации

  Терминът Сит се отнася до няколко отделни организации на Тъмната страна, които се издигат и падат повреме на хилядолетията. Нито една от тях не е оцеляла за дълго напорите на джедаите, но дори и в падението си, ученията на Ситите остават трудни за потушаване. Всеки път щом Джедайският орден става самодоволен, Ситски култ, братство, орден или империя се появява от пепелта, за да заплаши още веднъж галактиката.

 

 • Сит (раса)

  Ситите са раса от червенокожи хуманоиди, местни жители на Зиост и Корибан, поробени от изгонените Тъмни Джедаи. Преди това Ситите били разделени на няколко класи: кротка и скромна робска класа, опитна и интелигентна инженерска класа и военната Масаси класа. През годините Ситите се смесили с Тъмните Джедаи до превръщането им в едно цяло.

 

 • Масаси

  Масаси Войн  Масаси е военната класа на Ситската раса. Под управлението на прогонените Тъмни Джедаи, много от тях станали предмет на Ситска Алхимия, което ги направило по-смъртоносни и по-лесни (за Ситските господари) за контролиране. Лесно се разграничават от останалите по шиповете, излизащи от кожата им и по огромните им размери. Служат като войни на Ситската Империя.

 

 • Ситска Империя

  Богата и могъща империя, установена Тъмните джедаи, прогонени от Републиката след поражението им при Битката при Корбос, повреме на Стогодшината Тъма. След като се развиват тайно в продължението на хилядолетия, Ситите в крайна сметка се разкриват на Републиката. Тъмният ситски лорд, Нага Садоу, води Империята към атака повреме на Великата Хиперпространствена Война, но бива победен.

 

 • Братството на Сит

  Братството на Сит е група от Тъмни джедаи, основана от Екзар Кун, който напуска джедайския орден, за да изучава техниките на Сит. Повреме на Великата Ситска Война Братството се опитва да завладее Републиката с помощта на Крат и Мандалорианските кръстоносци. Братството е победено и действително избито повреме на Битката при Явин 4.

 

 • Крат

  Крат е тайно Ситско общество, основано от Алийма и Сатал Кето, отегчените наследници на системата на Императрица Тета. След атака на Крат над джедайски конклав, Улик Кел-Дрома се опитва да проникне в групата, но напразно. Той е привлечен от Тъмната страна и в крайна сметка става лидерът на сектата. Повреме на Великата Ситска Война, Крат е помощно рамо на Екзар Кун и неговия орден и пада заедно с него на Явин 4.

 

 • Ситска Империя (Джедайската Гражданска Война)

  Ситската империя е временно възкресена от падналите джедаи Реван и Малак. Построена на базата на ветерани от Мандалорианските войни и преминалите в друга вяра джедаи, новата галактическа мощ почти успява да завладее Републиката повреме на Втората Ситска война. След избавлението на Дарт Реван и смъртта на Дарт Малак, Империята им се разбива и в крайна сметка - разрушава.

 

 • Новата Ситска Империя

  Новата Ситска Империя е обширна територия от галактиката, която се управлява от Братството на Мрака. Повреме на разцвета си (през Новите Ситски Войни), тя е дори по-могъща от империите на Нага Садоу и Дарт Реван. Но се срива след опустошителната Седма Битка на Руусан.

 

 • Орденът на Ситските Лордове

  Последният оцеляла Ситски лорд, Дарт Бейн, преустройва Ситския орден в организация, основана на прикритост и тайна. Въвежда Правилото на Двамата, което в крайна сметка ще позволи на неговия наследник, Дарт Сидиус, най-накрая да триумфира над джедаите и Републиката – 1000 години по-късно.

 

 • Последователите на Рагнос

  Тавион  Последователите на Рагнос е Ситски Култ под ръководството на Тавион, която жадува да възкреси духа на Марка Рагнос чрез древна ситска магия и да завладее галактиката. Култът в крайна сметка е разбит от джедайския орден.
   

     

Връзки