Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

Древна История на Сит. Възникване на Ордена.

Древните Сити

Историята на Ситския Орден започва от съществата носещи това име, примитивни, но чувствителни към Силата човекоподобни. Вероятно са произлезли от ранните групи хора колонизирали Корибан стотици хилядолетия преди Галактичската Империя и Ерата на Ситите.

Началото на цивилизацията на Ситите се проследява до около 130 000 години ПБЯ и остава неповлияна външно до 7 000 ПБЯ, което е позволило на хората да развият уникална по себе си култура.

Военачалник на име Адас успял за кратко време да обедини жителите на Корибан, ставайки Крал или на езика на хората му – Сит'ари. По време да дългото царуване на Адас, извънземна раса, племената Раката, опитали да завладеят Корибан и поробят хората му присъединявайки планетата към владенията на Безкрайната Империя. Адас отблъснал инвазията триумфално, но на цената на живота си. Технологията на Ситските холокрони сложила началото си от този първи контакт между Ситите и Раката, а Адас изработил собствен холокрон преди гибелта си.

В по – късната история на Ситския народ легендата за Адас се слива и преплита с други традиции, като така се създава легендата за Сит'ари, предсказания спасител на Ситския Орден. Според това предсказание, Сит'ари е идеално същество, което ще върне баланса в Силата чрез невъобразима мощ. Както си твърдяло, Сит'ари ще се издигне и унищожи Ситите, но преди това чрез силата му Ситите щели да станат по – силни от всякога. Това е явно противоречие, но тълкуванията са, че Сит'ари ще се съюзи със Ситите, като ги направи „по – силни от всякога”, а това ще доведе до тяхното унищожение. Много били наричани по – късно Сит'ари, от Дарт Реван, до Сидиъс, но никой така и не успял наистина да изпълни пророчеството. Изключение прави Дарт Бейн, той реконструирал структурата на Ордена орязвайки го от слава и маса. Но точно това довело до по – късната разруха на Джедайския Орден и Републиката и евентуален баланс във Силата. След тези последици от действията на Бейн и Ситите били унищожени. Един от мъдреците на Галактиката оспорва конкретиката на пророчеството със доказалото се във времето твърдение, че за всеки паднал Джедай, Сит, друг се издига от нищото и продължава борбата.

След смъртта на Адас, единството на Ситите се разцепило, и въпреки, че много след това претендирали за титлата, никой не могъл да управлява целия свят отново. Граждански размирици и воини унищожили мира и напредъка на културата на Ситите.
Нова ера във Ситската култура започнала на планетата Зиост, също населена от човекоподобния народ.

Възходът на Ситите, след Втория Голям Разкол

Никой не знае точно какво се е случвало в древните времена преди издигането на Ситската Империя. При създаването на Старата Република е открит нов Орден на Рицари Джедаи, които да пазят и поддържат по-нататъшното й развитие. Джедаите били пазители на мира, светлината на чист пламък в Галактиката.
Някак нещата се обърнали. Група джедаи, откриват силата на Тъмната Страна, отхвърлили Джедайския Кодекс и се стремели да унищожат всичко, което Джедаите постигнали. Републиката осъзнала, че силата и се рони под ученията на тези мрачни Джедаи и взела мерки. С помощта на последователите на Светлата Страна, изменниците били качени на кораб и пратени в изгнание към непознатите райони. Идеята била, че в простора на неоткритата галактика, без дом, Тъмните Джедаи ще умрат, но Републиката няма да бъде държана под отговорност за смъртта им.


Нещата не се развили точно както Републиката искала. Джедаите в изгнание се появили от другата страна на Галактиката в система, непозната за Републиката. Системата била населена от раса наречена Сит, извънземни със червена кожа, рога и оголени до кост бради. Ситите били тъмни магьосници, практикували изкуството на магията без помощта на Тъмната Страна на Силата. Обществото им било разделено на три класи или касти: Класата на Робите, Кастата на Воините и Кастата на Аристокрацията. Аристократите от различните кланове често провеждали воини, за да покажат силата си. Това било яростно общество, назряло за завладяване.


По тези земи Тъмните Джедаи видели шанса си. При кацането си с кораба, Ситите видели падащи от небето богове, така се прекланяли и те пред тях. Тъмните Джедаи поробили всички Сити, от аристократи до роби. Виждайки колко силни са Ситите във тъмните изкуства, Джедаите се кръстосали със най – силните от тях, формирайки ново поколение магьосници неоспорими във Ситските умения и Тъмната Страна на Силата.

От новото поколение произлезли и Тъмните Ситски Лордове, те претендирали за правото да управляват и Сити и Джедаи. Само един можело да бъде Тъмен Лорд на Сит, това довело до още вражди и даже воини, за да се определи кой ще заеме високата позиция.

Светът на Ситските Лордове бил Корибан. Там, на този сух, безплоден свят, Ситите строили храмове издигнати от камъни от скалите и там погребвали в гробници мъртвите. Животинска сган и други чудовищни животни пълнили пукнатините на скалите изпълнени със есенцията на Тъмната Страна. Стотици поколения Ситски Лордове били погребани на Корибан в последствие и Тъмните Лордове на Сит, като Марка Рагнос и Лудо Креш.

Ситите построили обширна Империя на техния край на Галактиката, а Републиката останала спомен, история, предание, а в последствие бегла легенда. И най – странното било, че Републиката не подозирала, че Ситите съществуват.
Изгнаниците са посрещнати от СититеИсторията на Големите Разколи

Първия Голям разкол, който протекъл около 24 500 ПБЯ, е името на началното разцепление на Тъмна и Светла традиция в Силата. Ксендор, който е и първия Тъмен Джедай, оспорил, че фокусирайки се към неемоционалната медитация джедая отхвърля и скрива от себе си „истинското значение и мощ” на Силата. Учениците на Ксендор познати като Легионите на Летоу воювали с Джедаите, но били победени.

Още няколко Големи Разкола последвали през вековете, но никой нямал последиците от Стогодишната Тъма или Втория Голям Разкол около 7 000 ПБЯ, когато отново победени, Тъмните Джедаи били пратени в непознатия космос, там те се заселват на планетите Зиост и Корибан, световете на Ситите. Тъмните Джедаи впечатлили Ситския народ със умения в Силата и останали владетели на двата свята, като Корибан по късно става център на управлението.

Първия Голям Разкол

Легионите на Летоу били основани от Джедаи, несъгласни със вярванията на техните Учители, че истинската сила се извличала не от кротка медитация, а чрез емоции. Напрежението между Джедаите и отцепниците, водени от Генерал Ксендор, растяло докато конфликтът изригнал. Всичко това приключило, когато Ксендор бил зверски убит заедно с любовницата си.

Стогодишната Тъма, следствие от Втория Голям Разкол
Стогодишната ТъмаГорната глава описва събитията от Втория Разкол, но тук също има какво да спомено.

"So envious were the Jedi Knights of our ability to transform creatures into improved manifestations, they made it their ongoing duty to hunt us--the Dark Jedi--wherever we attempted to experiment and practice our knowledge."
―Аджунта Поол

В ранните периоди на Джедаите, малка секта от Рицари започнали да практикуват разширени техники със Силата. Разчитайки все повече и повече на Силата, тези Рицари научили нещо повече за нея. Силата правилно и концентрирано насочена, може да влияе и пречупва самия живот. С новите си умения, Рицарите експериментирали върху други форми на живот, за да създават нови същества и дори хищници според волята си. Предполагало се, че силата им могла да заличи смъртта и съживява умрели светове. Останалите Джедаи гледали на тези техники с доза подозрение, със сигурност ще доведат до зло. Първите бунтовници, Легионите на Летоу били победени по време на Първия Голям Разкол, но завещанието им останало, втора група от отцепници се надигнала, водена от Джедая идеалист Аджунта Поол.
Всяко подобно противоречие до най – великите, оставили трайна следа в Галактиката започвали със страст, Вторият Голям Разкол не правел изключение. Яростно и непреклонно в запазването на новите знания, тази секта Джедаи дори убеждавала останалите от Ордена да се включат към търсенето на безкраен живот и вечно щастие.

Джедаите от Ордена не се поддали на обещанията и опитали да се изолират от ситуацията. Всеки твърдо убеден във вижданията си за правилни, непоколебимо водейки спорове стигнали до огромен разкол. Бурните Джедаи желаещи промяна били прогонени заедно със ученията си. Война се разразила, война която траела сто години.

Война

Отстъпвайки от Джедайските светове, изгнаниците издигнали огромна армия от гнусни същества на Тъмната Страна. Първите били зомбита от Корибан, участвали във ранните времена на войната. Въпреки това въплъщение на Тъмната Страна Джедаите успявали от отблъскват отцепниците. Армиите били победени с много жертви от страна на Джедаите, но Аджунта Поол и последователите му отказали да се предадат. В много битки до смърт се изправяли Джедаи срещу Джедаи.

Към втората половина на войната, Тъмните Джедаи били пред отчаяние. Те били просто превъзхождани по бройка и не вкусвали победата по никакъв начин. Все пак, Тъмните Джедаи отказвали да се предадат и вложили всичките си ресурси в създаването на ной – стаховитите същества на Тъмната Страна виждани някога досега. В съюз с чудовищата Левиатанът и Силанът, армиите на Тъмните Джедаи възстановени. Джедаите били ужасени от способността на Леваитанът да изсмуква живота като есенция от техните редици.
Накрая, обединени, Джедаите победили отцепниците. Последните битки били на планетата Корбос. Битки и бомбардировки довели до предаването и на последния от Тъмните Джедаи.

Изгнание

След последната загуба на Корбос, оцелелите Тъмни Джедаи били обкръжени от армиите на Републиката. Без оръжия и брони, Тъмните Джедаи били оставени на милостта на Републиката. Републиката решила да прати в непознатите райони изгнаниците с надеждата да умрат там без Републиката да е виновна за това. Джедаите се надявали там отцепниците да осъзнаят грешката във вярванията си. По земите на пуст и сух свят, Изгнаниците, както били познати в Републиката от тогава, били качени на транспортни кораби. Няколко изтребителя ескортирали превоза извън космическото пространство на Републиката и изоставили там Тъмните Джедаи. Стогодишната Тъма приключила, Джедаите спрели Втория Голям Разкол.
Прогонването на тъмните джедаиНовият Свят

Излизайки от Хиперпространството, Тъмните Джедаи се втренчили във непозната система, неотбелязана в картите на Републиката. Кацайки на планетата откриват човекоподобни същества наричащи себе си Сити. Кралят на Ситите или Ситари бил шокиран при вида на чуждоземци, но след като се запознал със напредналата им технология и техните умения ги приветствал на планетата.
За нещастие това довело до поражението му. Сенчестата Ръка на Ситари се съюзил със Тъмните Джедаи и предал господаря си. Ползвайки уменията си в Силата, изгнаниците удивили Ситите и се издигнали като богове пред очите на примитивния народ и започнали да го управляват. Първо се започнало на Зиост. Между Корибан и Зиост имало конкуренция, но накрая Зиост станал център на управлението, а Корибан останал светът на храмове, гробници и тежката есенция на Тъмната Страна пропила скалите на пустата планета. Най – силният сред Тъмните Джедаи ставал Тъмен Лорд на Ситите.

Някои от изгнаниците не били съгласни с идеята за господство над Ситите и чакането далече от цивилния живот. Те вярвали, че силите им са възстановени и могат да се изправят срещу Джедайския Орден и да го унищожат. Те се завърнали в Републиката, но всичко което постигнали било да предупредят Републиката, че има оцелели в неизвестния космос.

С годините, Ситите се кръстосали със Тъмните Джедаи, терминът Сит станал името не само на местните жители на двата свята, но и на господарите им. Тъмните Джедаи ускорили напредъка и развитието на Ситите. Когато се срещнали, ситите били просто племе с просто облекло и живеело в малки колиби. Чрез влиянието на Тъмните Джедаи, по – усложнени, претрупани и красиви дрехи започнали да се носят из селищата, както и били издигнати огромни храмове вв чест на повелителите си. В това число се включвала и Долината на Тъмните Лордове.

Със краха на Старата Ситска Империя, за останала част от Галактическата история, терминът Сит бил по – често ползван за последователите на Тъмната Страна, Аджунта Поол и Ситските Лордове. Фактът, че Тъмните Джедаи господствали на Зиост и Корибан и вече нямало Ситари го превърнало в легенда и предание, идеалното същество, което ще върне баланса в Силата, за Новите Сити, под това се разбирало отмъщение над Джедайския Орден.

Великите Хиперпространствени ВойниЗлатната Ера на Ситите

След загубата в първите Джедайски Граждански Воини, наричани още Големи Разколи, последователите на Тъмната Страна напускали Републиканското пространство и се заселили на световете Зиост и Корибан.

Обединените Сити образували неизмерно богата Империя основана на магията и останали технологии от Безкрайната Империя на Раката, технологии пропити със духа на Тъмната Страна. Това й позволило да претърпи технологичен прогрес. Тъмните Джедаи скоро добили достатъчно технологична мощ, за да се противопоставят на Републиката, а Ситския народ престанал да съществува примитивно, както досега. С времето, Тъмните Джедаи и Ситите образували едно поколение хора.

През вековете, Тъмните Джедаи били забравени от Републиката, така както тя била забравена от тях. Двете цивилизации съществували изолирани една от друга, невежи една за друга.
Новата Ситска Империя се разраствала все повече, познати са около 120 системи във владенията на Ситската Империя, наричани още Ситския Космос. По – значимите за историята са Явин, Корибан, Зиост, Вджун, Малакор 5.

Републиката била също в разцвета на развитието си. В търсене на нови търговски пътища били назначени изследвания на непознатите райони на Галактиката. Изследователите, мъже и жени, чертаели стотици карти и изобилствали от записани координати. Хиперпространственото изучаване на тези райони било най – често опасно, и даже самоубийство за някои, понеже изследователите вкарвали в навигационния компютър произволни координати и после ги следвали с надежда за късмет. Най – често свършвали мъртви, налитайки с кораба си на звезда, планета или черна дупка. Това все пак не въздържало младите с приключенски дух, късметлиите ставали богати.

Откриването на Ситската Империя

В това време, двама младежи, Гав и Жори Дарагон, брат и сестра, попаднали сред серия случайни координати вкарани по същия начин на Ситската Империя. Седемте планети на системата Корос били във война, в която родителите на Гав и Жори били убити пренасяйки провизии. След случката двамата решили да станат изследователи, но нещата не се развили както ги планували. Двамата избягали от Корос разорени, отчаяни направили серия от скокове във Хиперпространството, като това ги отвело на другия край на Галактиката, на място където Републикански кораб не е минавал от хилядолетия – Системата Корибан.

Това бил може би и по – лош късмет от този да попаднат на черна дупка. По това долу на планетата се състояло и погребението на Великия Тъмен Лорд на Сит Марка Рагнос. Двама кандидати за свободната титла вадели дуел до смърт, за да се определи кой ще стане новия Тъмен Лорд. Това били Нага Садоу и Лудо Креш. Гав и Жори се намесили неподозирайки нищо и леко комично предложили на Ситите да устоят търговска сделка с тях.

Вместо сделка, Ситите заловили Дарагон и свикали Съвета на Ситските Лордове в столицата Зиост, с въпроса какво да се прави. Креш предположил, че те са шпиони, а Републиката готви нападение, той предложил двамата да бъдат убити незабавно. Садоу не се съгласил и изнесъл тезата, че сега точно е време на експанзия и Ситската Империя трябва да разширява владенията си. Двамата не постигнали консенсус по въпроса и Садоу напуснал заседанието със последователите си разгневен.

След дни, Садоу изпълнил коварен план. Взимайки Републикански оръжия от кораба на Дарагон, Старбрейкър 12. Той нападнал с тях мястото където държали Гав и Жори и ги измъкнал от там, обяснявайки на Ситите, че атаката била на Републиката. Садоу завел Дарагон в собствената си крепост на Кхар Шиан, заблуждавайки ги, че е техен съюзник. В Ситската Империя настъпил хаос, а както се очаквало, спътниците на Садоу го избрали за десетия Тъмен Лорд на Ситите, умолявайки го да ги защити от инвазията на Републиката за която всички се заблуждавали, че предстои.

Креш скоро разбрал за уловката на Садоу и устроил атака срещу крепостта му. Когато флотата на лудо Креш пристигнала в системата на луната Кхар Шиан, Садоу посъветвал Жори да избяга от битката изоставяйки брат си и да предупреди Републиката за настъпващата инвазия. Събитията последвали точно както Нага Садоу планирал. Веднъж след като Жори направила скок в хиперпространството, той отпуснал масивна мощ срещу флотата на Креш и той бил победен без проблеми, кораба на лудо Креш бил разрушен по време на битката. След победата над Креш, Садоу започнал да обучава Гав във ситски изкуства и направил момчето командир на флотата си. Тъмния Лорд дълго време обмислял планове за атака над Републиката ползвайки ситски умения и по – точно създавайки фалшиви образи на кораби, за да изглежда флотата му по – масивна и огромна отколкото е в същност. Нага Садоу обединил военните сили на Империята и следвайки проследяващото устройство на кораба на Жори, той започнал инвазията си в Галактическата Република.Междувременно, Жори успяла да предупреди Императрица Тита от системата Корос за инвазията. Тита последвала съвета на Джедайските си съветници Мемит Надил и Ороо. Тя съобщила на Коръсант за предстоящата инвазия, но малко й обърнали внимание. Отдалечен, малък свят, Корос не привлякъл вниманието на Сената, който сметнал Тита за пропагандистка.
Нага Садоу, Ситски ЛордСитската ИнвазияИнвазията започнала и Ситската армада се отправила към пространството на Републиката, двете флоти се срещнали при звездата Примус Голууд. Садоу ползвал медитационна сфера, за да поддържа илюзията на многобройната армада.

Тъмния Лорд разгърнал флота си така, че да навлезе във повече системи от Републиката едновременно, докато той самият ползвал умението на илюзията, за да подпомага силите си. Свирепостта на ситската инвазия бързо надвила хлабавата Републиканска Флота.
Гав Дарагон командвал флота, който настъпвал в системата Корос. Когато пристигнал на родната си система, битката започнала, по време на нея, Гав потърсил сестра си и я намерил при Аарба Хътянина. Тя го нападнала убедена, че той е предал Републиката и нея, а той не понесъл случката и избягал от бойното поле. Върнал се при господаря си на Примус Голууд, а липсата на командир в системата Корос довела да провала на атаката, ситите били победени.

При пристигането си на Примус Голууд, Гав разконцентрирал Нага Садоу, който подпомагал битката за Коръсант, това обърнало нещата там и Републиката спечелила битката. Учителят Джедаи Мемит победил на Коръсант, докато Ороо бил убит от Воини Масаси на Кирек.
Жори и Императрица Тите последвали Гав до Примус Голууд със Короската флота. Осъзнавайки, че войната се обръща срещу него, Нага Садоу изоставил командването в ръцете на Гав и ползвал едно от супер оръжията си, за да разруши звездата Примус Голууд. Възмутен от предателството на Садоу, Гав се обърнал срещу учителя си, той предал координатите на Ситската Империя на флотата на Императрица Тита и я предупредил за настъпващата супернова. В последствие той самият бил погубен от Примус Голууд, а инвазията обръщала посоката си.
Ситската ФлотаКрахът на Ситската Империя

Нага Садоу се върнал в пространството на Ситската Империя, но жив, Лудо Креш го очаквал в засада. Откривайки планът на Садоу да го отстрани, Креш позволил на новия Ситски Лорд да помисли, че го е убил. Атаката му над крепостта на Садоу била маневра, която да залъже Садоу, че зад гърбът му е безопасно, но накрая сложния му план се провалил, Лудо Креш загинал в сблъсък на неговия кораб и кораб от флотата на Нага Садоу по време на обезумялата битка над Коръсант.

Армадата на републиката пристигнала докато Ситската флота се биела помежду си и успяла да ги унищожи със кръстосан огън. Садоу пожертвал останките от флотата си, за да подсигури бягството си. Унищожавайки преследвачите си със трикове и магия той се изплъзнал от битката на повредения си кораб.
Ситските сили останали в Републиката били обезвредени, малко се спасили, бягайки в изгнание, а със Великата Ситскиа Империя било свършено.

Последици

Нага Садоу и неговите Воини Масаси пристигнали в системата Явин и се установили на четвъртата луна, Явин 4. Тъмния Лорд успял да съгради общество на сити осигуряващо тяхното оцеляване през вековете. После те намерили смъртта си на луната, като гробницата на Нага Садоу в Долината на Тъмните Лордове остава празна, а на Ситите било позволено да погребат Лудо Креш в неговата гробница в същата долина. Скоро след тези събития Републиката загубила интерес от Корибан и Зиост, центровете на разпадналата се Империя и така тези планети забравили своят Златен век, само прахта и мъртвите души останали да бродят по земите на някогашните разцъфтяващи от живот и култура светове.

В края на Големите Хиперпространствени Воини, Джедаят Одан-Ур открил град музей на Осъс. Там съхранил своята библиотека и артефакти наследство от войната и падналия в бой учител Ороо. Там се намирал и Ситски артефакти, събрани от развалините на флота участвал в инвазията. Това включвало и множество Ситски холокрони. Осъс се разраствал като главна библиотека, архив и академия на галактическата Република.

Заради смелостта и тактическата брилиантност по време на войната, хората на Корос почели Императрица Тита, като назовали системата си на нея, след смъртта й.Войните със Зверовете

След повече от половин хилядолетие, за Републиката били времена на мир и просперитет. Ранговете на Джедайския Орден се увеличавали, наброявали хиляди, а обещаващи Джедаи били тренирали все повече и повече. Сред тези най – ярки и силни Джедаи били Улик Кел-Дрома, брат му Кей и Туилека Тот Донита.Учителят им, Арка Джет, осъзнал, че за да станат истински велики Джедаи, учениците му трябва да се изправят срещу опасността и да се научат да ползват Силата без страх.

Воините започнали, когато атмосферите на Ондерон и нейната луна Дъксън се докоснали и зверовете на Дъксън прелитайки през катаклизма се озовали на Ондерон, установявайки се там. Скоро Хората от Ондерон построили огромен, ограден от стена град наречен Айзис. Всички отрепки и престъпници били прогонени от Айзис в дивата пустош на Ондерон, за да бъдат убити от Зверовете на Дъксън. Повечето от тези „ престъпници били хора прогонени от Айзис заради убежденията си, които били в разрез със управата. Много от обречените обаче научили как да опитомяват зверовете и със тяхна помощ нападали Айзис, това било началото Войната със Зверове на Ондерон.

През 4 000 ПБЯ Учителят Джедай Арка Джет обърнал внимание на проблема в системата Ондерон. Той изпратил Падауаните си Тот Донита и Улик и Кей Кел-Дрома, да решат проблема на Ондерон. С пристигането си в тронната зала на Кралица Аманоа, група Звероукротители се намъкнали в двореца през странични прозорци и отвлекли дъщерята на кралицата – Принцеса Галия. Джедаите се отправили към дивите земи, за да спасят принцесата. Тот успял да опитоми бома, която ги отвела до укреплението на Лорда Мудон Кира. Джедаите проникнали вътре и станали свидетели на протичаща церемония между Галия и сина на Мудон, Орон Кира.Улик опитал да я спаси, но тя заявила, че всъщност желаела да се омъжи. Мудон направил мирен банкет, за да обсъди въпроса. Кира обяснили на Джедаите, че Ондерон е повлияна от Тъмната Страна на Силата, източника идвал от Фрийдън Надд, Ситски Лорд дошъл на Ондерон преди 400 години и станал крал, създавайки дълга линия на тъмно влияние след Ондеронското кралство. Галия, Орон и Джедаите се върнали в Айзис, за да говорят със Кралица Аманоа. В случай на провал Мудон щял да предприеме атака срещу града.

Когато пристигнали, Аманоа отприщила тъмната си мощ върху тях и ги принудила да отстъпят и да се върнат по коридорите на двореца. Орион съобщил за провала на баща си. Мудон събрал Звероукротители и лордове от цял Ондерон е поел поход срещу Айзис. Джедаите се биели със стражата на Аманоа, а ръката на Кей била посечена.

Аманоа опитала да обърне битката в своя полза ползвайки Тъмната Страна, но това било осуетено от току-що пристигналия Арка Джет и неговите умения в Медитация в бой позволили на Звероукротителите да вземат превес в битката, Айзис паднал за часове. Джедаите, Орон и Галия слезли до най – долните нива на двореца. Там бил и краят на Аманоа, а тъмното було над Айзис било разсеяно. Галия и Орон сключили брак обединявайки Айзис и Зверовете в пустошта.
Конфликтът приключил в края на 4 000 ПБЯ. Воините със Зверовете продължили 350 години и са част от Старите Ситски Воини, както и причина за въздигането на Фрийдън Над от смъртта.

Великата Война на Ситите
Великата Ситска ВойнаТук само ще спомена войната издигнала Екзар Кун в легендарен войн и ситски войн. В друга Статия ще разгледам специално всички събития около Великата война на Ситите.

Четири столетия след смъртта на Фрийдън Надд, Джедаят Екзар Кун намерил гробницата му, място обладано от Тъмната Страна. Той намерил духа на Надд и бил покварен от него. Екзар Кун бил произнесен за новия Тъмен Лорд на Сит от духа на Тъмния лорд Марка Рагнос. Като първи ученик, Кун взел друг отрекъл се Джедаи, Улик Кел-Дрома, така започнала и Великата Ситска Война. Въпреки, че още няколко Джедаи се обърнали към Тъмната Страна, а много били убити, Кун бил победен от предателството на ученика си, който се върнал към светлите пътеки и позволил на Републиката да проникне в базата на Кун на Явин 4. Ползвайки източената енергия от живота на своите Воини Масаси, Кун захвърлил физическото си тяло и запечатал духа си в стените на Храмът Масаси. Духът на Кун полудял от хилядолетия изолация, бил унищожен от Ученици на Люк Скайуокър през 11 СБЯ. Републиката заличила последните следи от Ситското Братство на Екзар Кун. Въпреки победата, тя била пред разпад. След смъртта на Екзар Кун, галактиката никога повече не изглеждала същата. Републиката преживявала най – трудните си моменти, няколко десетилетия не били достатъчни, за да се възстанови, а последвалите Мандалориански Воини и Дждеайските Граждански Воини почти довели до краха й. Със много бавни темпове Републиката успявала да се задържи цяла, но никога повече толкова силна като Всемирно правителство. Това се задържало чак до времето на Палпатин, който сложил край на Галактическата Република за по – малко от 15 години.

Todrias

     

Връзки