Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

Кратка История на Сит

Освен официалната информация, която черпим от шестте филма на сагата «Междузвездни войни», съществуват още и «апокрифи» или така наречената Expanded Universe (EU - книги, комикси и игри за ситите и джедаите). 

От тези източници ние можем да узнаем, че ситите са възникнали и властвали в Галактиката повече от 5000 години до събитията, описани в сагата. Узнаваме, че именно те са заложили мината, която ще взриви властта на доминираната от джедаи Галактическа република в Епизод 3 «Отмъщението на ситите», и че места на събития – например луната Явин 4 – имат много по-голямо значение, отколкото това, което наблюдаваме на екрана в кинозалата. И така... 

* * * * * * *  

Сит. Древен орден от практикуващи Силата, посветили се на нейната Тъмна страна и твърдо решени да унищожат джедаите. Въпреки, че се считат за изчезнали, Сит дълго време са били заплаха. Тайно продължават и да бъдат.  

В забравени вече времена, в една галактика далече от нас, се появява култът към Тъмната страна на Силата. В ордена на джедаите възникнал разкол, дължащ се на един джедай „отцепник”. Познаван под името Ксендор, той стигнал до разбирането, че истинската мощ на Силата не се постига със съзерцание и пасивност, но само чрез отдаването на тъмната й страна и непотискането на емоциите може да бъде развит пълният потенциал. Ксендор се досетил, че с помощта и използването на Тъмната страна на Силата може да се постигне повече, отколкото джедаите - със Светлата страна на Силата. 

Узнал за тази ерес, Джедайският орден проявил нетърпимост към поведението на Ксендор и се опитал да осуети неговите намерения. Това бил един прибързан и явно необмислен акт на дискриминация, от който не последвало – както вече ни е известно – нищо добро. Възникнал конфликт между Джедайския съвет и опиталите забранената мощ на Тъмната страна джедаи. След последвалата война, запомнена като «Големият разкол», Ксендор и неговите последователи-ученици били прогонени от Републиката. Напуснали все по-разширяващите се нейни граници, след дълго блуждаене беглеците откриват планетата Корибан и нейните хора – сити.  

Могъщи в Тъмната страна, джедаите бегълци се установяват като богове на Корибан. Там те заварили една технологически изостанала феодална система, която била разделена на кланове, наричани „Сит”. Всеки клан, или „дом”, притежавал земя и бил управляван от господар на дома, или ситски лорд. От всички ситски лордове винаги имало един, който бил най-могъщ в Силата и когото всички други лордове, по консенсус, назовавали и почитали с най-висшата титла: «Тъмен лорд на Сит». Това е и титлата, която впоследствие носи Господарят на Ситската империя. 

След първоначалния сблъсък, в който нашествениците доминирали, ситите се преклонили пред тях като на свои господари. Комбинирането на ситските магии с невероятния капацитет на Тъмната страна и създаването на една интегрирана школа за традицията на Сит ги прави още по-могъщи. Хилядолетията на генетично кръстосване заличили различието между местни и пришълци, а названието „Сит” започнало да се употребява както по отношение на коренните жители на Корибан, така и по отношение на могъщите господари, които ги управлявали. Събуждайки спомени от далечното, потънало в мрак минало, новият култ към Сит и едноименният орден (който впоследствие дава такива велики имена като Нага Садоу, Дарт Бейн, Екзар Кун, Дарт Сидиус, Дарт Вейдър, Дарт Лумия и др.) достигнали невиждани висоти.  

Ситите твърде се увличали от новите сили, усвоявани посредством отдаване на еманиращите гняв и омраза енергии на Тъмната страна, и е било само въпрос на време преди орденът почти да се самоунищожи. Споменава се, че междуособните битки между стремящите се към мощ ситски лордове са намалили двойно техния брой. Ученията на Сит предизвикали гражданска война в тяхната цивилизация, разпространена в тъмните, далечни краища на Галактиката, тъй като смисълът им се заключавал в това, че техните воини е трябвало постоянно да доказват силата си един срещу друг. 

Отново и отново сити и джедаи се противопоставяли и на периоди надделявайки един над друг, оставяли само разрушени светове на местата на техните битки.  

Раздробени и без силен обединителен център, ситите стигнали до упадък. Оцелелите въстановяват Традицията под ръководството на Дарт Каан, наричайки себе си «Братството на мрака ». За да умиротвори своите обезсърчени съмишленици, Каан отхвърля хилядолетната традиция за един единствен доминиращ Тъмен лорд и дава тази титла на голям брой от тях, въпреки че твърде малко са го заслужавали.  

Последният голям конфликт намерил място на полетатата на далечната планета Руусан, където Дарт Каан и неговото братство влизат в сражение с джедаите. При последвалото клане оцелял само един: Дарт Бейн.  

Той бил сложна и многопластова личност и по някакво странно стечение на обстоятелствата на него му било съдено да стане еталон в историята на Сит. С оглед оцеляването на култа, Дарт Бейн реформира ордена на Сит така, че да бъдат само двама тъмни лорда – нито повече, нито по-малко – учител и ученик, предпазвайки по този начин бъдещите си наследници от ново и взаимно унищожаване. Когато впоследствие учителят бивал наследяван от ученика си, новият тъмен ситски господар е трябвало на свой ред да си намери ученик. Дарт Бейн въвел хитростта, потайността, търпението и планирането като основни принципи на новият ситския орден. В съгласие с решението на Дарт Каан, на учителя и ученика в Ордена на Бейн се дава правото да носят титлата «Тъмен лорд на Сит», получавайки така равнопоставеност (макар и твърде хипотетична). Той си взел и ученик – младо момиче на име Зана, въвеждайки я в Тъмната страна на Силата и традицията на Сит.  

Именно това е причината Орденът на Сит потайно и успешно да съществува векове наред до времето на Дарт Сидиус и Дарт Мол в Епизод 1 „Невидима заплаха”. Тъмната страна на Силата, поради присъщата си мощ, е изключително трудно да бъде разкрита. 

Показателен е фактът, че призрачен ситски майстор като Дарт Сидиус е успял да запази в тайна своето съществуване, дори и въпреки многобройните си контакти със Съвета на джедаите. Еволюцията и стремежът към оцеляване са развили в ситите способности, които джедаите не са, или не могат да усъвършенстват. Затова от тази гледна точка ситите се оказват по-подготвени от джедаите, които са гледали на себе си като на незастрашен вид. Считайки ситите за унищожени, появата на Дарт Мол на Татуин и Набу се оказва неприятно откритие за джедаите. След неговата смърт и с право колебаейки се кой е бил убит на Набу – учителят или ученикът – слепи за пътищата на Тъмната страна на Силата, те се провалят в усилията си да отговорят на този жизненоважен за тях въпрос. Всъщност, това е и една от основните грешки на Джедайския съвет, довела до така известните ни трагични за него последствия. Смъртта на Дарт Мол всъщност се оказва победа за Сит: Дарт Сидиус, публично познат като «сенаторът Палпатин от Набу » е издигнат в ранг Канцлер на Галактическата република. С помощта на новия си ученик и бивш майстор-джедай граф Дуку (същият Дарт Тиранус), той създава Федерацията на независимите системи, давайки по този начин началото на Войната на клонингите.  

В дните на упадък на Републиката (а заедно с нея и на Ордена на джедаите) ситската традиция успява да просъществува успешно, което позволява на ситите да удовлетворят дълго лелеяния си стремеж към отмъщение и след масовото унищожение на враговете си джедаи - т.нар. «Голяма джедайска чистка» в Епизод 3 – да изживеят отново своя продължил няколко десетилетия ренесанс. В лицето на галактическата власт на император Палпатин (Дарт Сидиус) и неговия ученик и наместник – някогашният най-могъщ джедай Анакин Скайуокър, а впоследствие тъмен ситски лорд Дарт Вейдър. 

По време на Галактическата гражданска война, Съюзът на бунтовниците започва да застрашава суверенитета на Империята. Вихърът на този конфликт завърта в себе си хора от различни раси, в т.ч. и Люк Скайуокър, синът на Анакин. Скоро след като Люк унищожава имперската Звезда на смъртта, Император Палпатин и Дарт Вейдър усещат истинската идентичност на младежа. Двамата ситски лорда се опитват да го привлекат на своя страна, но – всеки със свой собствен мотив. Дарт Вейдър има тайното намерение да убие Императора и да властва над Галактиката със сина си, докато Палпатин иска да замени тъмния ситски лорд с Люк. По време на битката за Ендор, Скайуокър отказва да се присъедини към Императора, който – изцяло отдаден на Тъмната страна на Силата – бавно започва да го убива със светкавици. Страданията на сина му и молбите му за помощ бавно, но сигурно освобождават Анакин Скайуокър от волевото влияние на Императора и хвърляйки своя господар в шахтата на реактора на Звездата на смъртта, поема върху себе смъртоносното лъчение на Палпатин. Люк избягва с тялото на баща си кратко преди Звездата на смъртта да бъде унищожена, поставяйки така края на Галактическата империя в Епизод VI „Завръщането на джедаите”. 

Но съвсем не и края на Сит, чието продължение може да бъде сполучливо открито в книгите, комиксите и игрите от вселената на «Междузвездни войни». Повече информация за Ордена може да бъде намерена по форумите тук.

  Dar k Lord of the Sith

     

Връзки