Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

Раката: Безкрайната Империя

„Преди много време Ракатите управляваха цялата позната галактика и всички същества ни се кланяха.” - Пазителят Орсаа
 

Безкрайната Империя
Ракатите (Rakata, познати и като Строителите) са били хуманоиден вид със силно изразени амфибийни черти. Научно напреднала раса, развила се в ранната галактическа история. Продължителното използване на Тъмната страна на Силата покварило тяхното общество, превръщайки ги в раса безмилостни воини. Ракатите използвали своите могъщи, захранвани от Силата технологии да завладеят и поробят всички останали видове и се разпространили в цялата позната тогава Галактика. По време на управлението на тяхната Безкрайна империя те се отличавали със своята жестокост, свирепост и арогантност. Известни били с това, че консумирали всички ресурси на завладените планети, оформяли терена им така, че да съответства на техните променливи нужди, избивали поробената работна сила и изяждали и осквернявали телата на убитите врагове.

История

Безкрайната империя

5 хиляди години преди създаването на Галактическата република, цивилизацията на Ракатите била в разцвета си. Посредством използването на заредени с Тъмната страна технологии, Строителите създали Безкрайната империя, която управлявала познатия космос хилядолетия и поробили безчет раси, включително тези на дъросите и хората. Предполага се, че посредством транспортирането на робите си към нови светове те непреднамерено разпространили съзнателния живот из Галактиката.

По време на разцвета си, Империята управлявала 500 свята, като техните жители наброявали десет милиарда ракатански воини и един трилион роби. Сред завладените били селкатите от Манаан, уукитата от Кашиик, кумумгахите от Татуин, ногрите от Хоногр и жителите на Корелианския сектор. В светкавичния си възход могъщите, владеещи Силата Раката изместили най-напредналите видове от този период, включително киликсите от Алдераан и шару от системата Рафа.

Разпространявайки се из Галактиката, Ракатите се натъкнали на ситската раса, живееща на Корибан. В началото Ракатите били предпазливи и се престорили на съюзници на военачалника Адас – стигайки чак до там, че му предложили да му покажат как да създаде пирамидален ситски холокрон. С времето обаче Адас научил, че нашествениците били решени да завладеят ситите. Когато двете раси започнали война, той успял да поведе ситите към победа и да изгони Ракатите от Корибан, макар и с цената на живота си. Ситската раса е единствената в познатата тогава Галактика, която Ракатите не успяват да победят и завоюват нито във война, нито посредтвом интриги.

След поколения галактическо господство Безкрайната империя започнала да се разпада. Постоянното напрежение между вътрешните фракции избухнало в унищожителна гражданска война, причинена от покваряващото влияние на построената като космическа станция Звездна ковачница. Вече отслабени от войната, Строителите били внезапно поразени от смъртоносна чума, бързо разпространяваща се сред редиците им. По-късно възникнала теорията, че заразата била създадена от поробените видове и като за доказателство било сочено това, че само Строителите се разболявали. Опасната болест почти заличила Ракатите като вид и довела до срива на Безкрайната империя, но най-лошото тепърва предстояло.

Внезапно и необяснимо Ракатите започнали да губят своята връзка със Силата. Още по-лошо, те не можели да установят източника на това. Ракатанските учени предлагали най-различни хипотези, всички от които се оказали неправилни. Едва по-късно се установило, че породена от чумата загадъчна мутация е причината Строителите да загубят силата си.

Тъй като форсюзърите започнали да биват подбирани все по-интензивно от цялото население на Безкрайната империя, с времето Ракатанците изгубили способността да управляват собствените си технологии. Скоро те били принудени да използват по-низши технологии, които не били зависими от Силата. Усещайки слабостта на Ракатите, поробените видове от много светове започнали да се бунтуват, което довело до пълния колапс на Безкрайната империя през 25 200 ПБЯ. Рязко намалелите на брой Ракати били принудени да се откажат от своите завоевания и се оттеглили на собствения си свят Лехон.

Храмът на Древните


Системата Лехон (намираща се в Непознатите региони и наричана още Системата Раката и Системата на Звездната ковачница) била отбранявана с енергийно поле, способно да извади от строя комуникационните и навигационни системи на приближаващите я кораби. Това поле, излъчвано от храм на повърхността на планетата и първоначално предназначено да защитава Звездната ковачница, сега се използвало да защитава самите Ракати.

Затворена на собствения си свят, цивилизацията на Ракатите бързо била постигната от културен упадък и варварство. Военните предводители на различните ракатански фракции опустошили повърхността на планетата с оръжия за масово унищожение и оцелялото население било принудено да търси спасение под земята. Единствено потомците на жреческата каста, племето на Старшите, останали на повърхността, защитени в своите храмове. Само те могли да запазят пълното знание за могъщите си технологии и бурната история на своя вид. През следващите векове всички данни за съществуването на Строителите били умишлено изтрити от архивите на своите бивши роби и постепенно Безкрайната империя изчезнала от страниците на галактическата история.

Джедайската гражданска война

20 000 години след края на Безкрайната империя голяма част от Ракатите бавно започнала да излиза на повърхността на планетата, а Старшите продължавали да живеят в благополучие в своите изолирани сгради. След хилядолетия усамотение и съзерцание Старшите възжелали да унищожат своята велика Звездна ковачница така, че да сложат край на кървавото си минало. Съществувала обаче една пречка. Те не можели да проникнат в Храма на Древните, сърцето на съвкупното им знание и ключ към достъпа до Ковачницата, защото били загубили връзката си със Силата.

Навременното пристигане на Дарт Ревън и Дарт Малак в звездната система на Ракатите открило пред Старшите прекрасна възможност. С обещанието да унищожи Звездната ковачница Ревън влязъл в Храма, но предавайки доверието на Старшите, запазил за себе си космическата станция. Около 3 959г. ПБЯ, използвайки цялата мощ на Звездната ковачница, той започнал широка военна инвазия срещу Галактическата република, която прераснала в Джедайска гражданска война. А междувременно Ракатите били принудени безпомощно да наблюдават как предишните действия на техния вид намират своето повторение чрез личността на Ревън и как техният Храм и Звездна ковачница за пореден път се превръщат в обител на адепти на Тъмната страна.

Лехон по време на ДГВ


Въпреки това, след три години Ревън неочаквано се връща за да поправи грешката си. Преминал отново към Светлата страна, той прекратява ситската окупация на ракатанския храм и деактивира силовото поле около планетата така, че Звездната ковачница да бъде унищожена от републиканската флота. Той също така подпомогнал опитите на Ракатите да възстановят своята чувствителност към Силата – нещо, което те вярвали, че би им помогнало при присъединяването към галактическата общност.

След Джедайската гражданска война Ракатите били приети в Републиката, но тъй като всички данни за съществуването на Безкрайната империя били изтрити към това време, много изпитвали съмнение, че именно тази привидно примитивна раса някога е управлявала стотици светове и е доминирала в Галактиката. Но независимо от присъединяването си към Галактическата република, малкото оцелели Ракати се отказали да напуснат своя далечен и изолиран свят и скоро техния генотип се увредил дотолкова, че вече не можели да се възпроизвеждат. Само след няколко поколения те изчезнали. И по времето, когато Дарт Бейн пристигнал на Лехон (1 000г. ПБЯ) в търсене на холокрона на Дарт Ревън, той намерил планетата напълно лишена от всякакъв живот.

Технологии

Възходът на Ракатите към мощ и власт бил подпомогнат от серия напредничави изобретения, съчетаващи Силата с високите технологии. Предполага се, че Строителите са били едни от първите видове, създали енергийни полета и че са първите, изобретили първата форма на междузвездния хипердрайв. Това обаче е бил уред с ограничен диапазон, доколкото за да функционира, е бил изключително зависим от Силата. Можел е да усеща и да лети само до светове с мощно силово излъчване или с други думи, екстензивно населени с живот. Ето защо и броят светове под ракатанска власт е бил ограничен, макар и разнороден. Впрочем, едва в по-късни времена историците започнали да подозират, че Ракатите всъщност може и въобще да не са изобретявали междузвездния хипердрайв, а да са заимствали технологията му от Архитектите, предшествали цивилизацията им с няколко хилядолетия.


Звездните карти били поставяни на завладените светове като незабравим символ на властта и размера на Безкрайната империя. Както повечето от ракатанските технологии, Звездните карти били самоподдържащи се и способни да се самообновяват.

Ракатанска Звездна карта


Формиращите релефа машини били използвани да променят климата на завладените планети, както и тяхната геология, флора и фауна така, че да отговарят на нуждите на Строителите. По този начин Ракатите трансформирали цели светове и силно повлиявали на развитието на местните видове.

Едно от най-интересните ракатански изобретения е бил „менталният затвор”, особена кутия, способна да заключи в себе си ума на своята жертва. Единственият начин затворникът да се освободи (пролука, открита от затворниците с дългосрочно излежаване на присъда) е бил да влезе в тялото на следващото същество, което било достатъчно глупаво да отвори кутията. Ревън бил почти настигнат от подобна съдба след игра с такъв уред, но след игра на гатанки с ракатанския затворник успял да се измъкне. За съжаление, той не успял да открие как да се спаси затворник без да му бъде осигурена подмяна.

Буквално безкраен ресурс бил необходим за разширяването на Империята на Ракатите. За тази цел, през 30 000г. ПБЯ те създали Звездната ковачница. Тя представлявала перлата на ракатанската Империя и най-напредничавото от техните технологични нововъведения. Звездната ковачница представлявала огромна космическа станция, захранвана директно от звездата на системата Раката и била предназначена за масовото производство на военно техническо обезпечение. Дори тя единствена можела да посрещне всички нужди на Империята за производство на звездни кораби и бойни дроиди, въпреки, че цената за това била висока.

Освен от слънцето на системата, Звездната ковачница била захранвана и от Тъмната страна на Силата, а следователно била силно покваряваща. Ракатанските учени и инженери позволявали на Звездната ковачница да има достъп до техните почти неизчерпаеми енергийни припаси, вярвайки, че могат да я контролират. Разбира се, грешали. Като полужива същност, Звездната ковачница се оказала преситена с тъмна енергия и с времето започнала да манипулира своите собствени създатели.

Карта на Ракатанската Империя

  Dar k Lord of the Sith

     

Връзки