Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

Първата Галактическа Империя

Галактическата Империя, Новият Ред

Империята


"Страхът ще задържи местните системи в строй"
- Grand Moff Tarkin

Галактическата Империя, известна също като Новия ред, или Новия ред на Палпатин, е галактическо правителство, установено от Върховния канцлер Палпатин, за да замести Галактическата Република.
Републиката, траяла 25 хиляди години, свършва след редица от политически бъркотии и опустошението на Клонинговите Войни. След като Генерал Грийвъс е покосен в Битката на Утапау, и докато лидерите на Конфедерацията биват убити на Мустафар от Анакин Скайуокър или по-правилно - Дарт Вейдър, Върховният Канцлер Палпатин се самопровъзгласява за Император на Галактиката и реорганизира Републиката в първата Галактическа Империя.

Произход

Може да се каже, че Империята води своето начало още със стремежа на Сенатор Палпатин от Набу, чиято втора същност в действителност е Дарт Сидиъс - Ситски лорд. Използвайки Търговската Федерация като пионка, която да блокира Набу, той използва кризата и подстрекава Амидала - кралица на Набу, да гласува Вот на Недоверие в лицето на Върховния канцлер - Валорум. Постът, който Палпатин заема. Тъй като ученикът му, Дарт Моул, е убит от Оби-Уан Кеноби на Набу, Палпатин/Сидиъс взема нов ученик, бившият джедай Граф Дуку. Новият ученик се съюзява с Търговската Федерация, както и с други системи, с което формират Конфедерацията на Независимите системи (или Конфедерацията). Тази група, известна още като Сепартистите, разпалва война с Републиката - Клонинговите войни, наречени на клонинговата армия на Републиката.

Император Палпатин провъзгласява Новия Ред

Палпатин е способен и ефективен лидер, който бързо слага край на корупцията в Сената. Властта му рязко се увеличава в резултат на Клонинговите Войни, тъй като Сенатът доброволно му гласува още и още правомощия. В крайна сметка, Сентатът се превръща във формалност, с която Палпатин трябва да се съобразява, за да не наруши закона. Сенатът има поне символична власт, но всъщност Палпатин контролира над хиляди сенатора, които е довел в собствената си корумпирана мрежа. Анакин Скайуокър обаче, разбира, че Палпатин е Ситски лорд и след като информира Мейс Уинду, група джедаи отиват да го арестуват. След кратък дуел Палпатин се преструва на победен. Скайуокър се появява внезапно и се опитва да убеди Уинду да не убива "победения" Сит. Разтревожен от ужсяващата дилема, пред която е поставен, Анакин в крайна сметка помага на Палпатин да убие Уинду, което го довежда до пътеката към Тъмната Страна. Така се превръща в Дарт Вейдър - новия ученик на Палпатин. Сидиъс изтребва почти всички джедаи със своята заповед 66, а Дарт Вейдър елиминира Нют Гънрей и останалите сепартистски лидери, събрали се на Мустафар. С това се слага край на Клонинговите войни. Вече сигурен за властта и позицията си, Палпатин използва фалшивия джедайски бунт, за да се приеме Декларацията за Нов ред и се самопровъзгласява за Император през 19 ПБЯ (19 години преди битката при Явин ІV).

Много хора от новата Империя подкрепят Новия Ред, най-вече заради насилието, тресяло Галактиката за толкова време. Много сенатори също подкрепят новото правителство, а други решават да наблюдават дали ще се справи със ситуацията. Правителството обещава да замени слабостта със сила, хаоса с ред, а несигурността с решимост. В ретроспекция, основаването на Империята започва още повремето, когато Палпатин е канцлер и всички потенциални заплахи са елиминирани. Така преминаването от Република в Империя става сравнително гладко.
Важно е да се отбележи, че не всички сенатори са доволни от това, което виждат. Всъщност "Петицията на 2000" иска да представи пред Палпатин своите опасения. Тази петиция е водена от Бейл Органа, Мон Мотма и Падме Амидала. Отхвърлянето на тяхната "жалба" е главен фактор за създаването на Съюза за Възстановяването на Републиката.

Дарт Сидиъс обявява Новия РедДеспотът на Галактиката

С издигането на Империята всички институции от Старата Република или се разпускат, или се изменят неузнаваемо. Всичко се прекръщава на "Имперски" в чест на новия Император: Сектор Корусант е преименован на Имперски Сектор, самият Коруснат - Имперски Център, а Галактически град - Имперски град. Галактическият Сенат става Имперски Сенат. Великата Армия на Републиката - Имперксата Армия, Републиканската Флота - Имперска Флота. Четирите разузнавателни агенции на Републиката се сливат в едно - Имперско Разузнаване с глава бившият управител на СБР (Сенатското бюро за разузнаване) - Арманд Изард. Дворецът на Републиката се престроява и разширява, превръщайки се в Имперски дворец, засенчващ всички останали сгради в Имперския Център. Бившата Комисия за Защита на Републиката е пременована на Комисия за Защита на Новия Ред. Броени дни след издигането на Империята, остават много малко имена, които да напомнят на хората, че някога е имало Република.

Повреме на първите няколко години на Империята, Галактиката става свидетел на най-усилената военна подготовка в историята. Установен е Съвет от Губернатори за по-ефикасно управление на отделните сектори и региони на Империята. Макар че опитът за тоталитарен режим остава слаб, в продължение на годините се заздравява.

Правителство и Политика

Империята била управлявана изцяло от Император Палпатин и Сейт Пестаж като Върховен Везир (Главата на Правителството, който всъщност управлявал Империята ежедневно до битката при Ендор). Дарт Вейдър като Най - Висш Командир на Имперската Флота и Армията. Двама от съветниците на Палпатин били Джанус Грийджетъс и Сим Алоо, които придружавали Палпатин в пътуването му към Втората Звезда на Смъртта. Палпатин имал също и лични убийци – Ръцете на Императора. Галактическият Сенат все още съществувал години след установяването на Империята, като Имперският Сенат. Но така той имал малко сила и бил разпуснат от Палпатин малко преди битката при Явин. Истинската сила под Императора била в ръцете на Върховните Губернатори, като Уилхъф Таркин и областните управници, на които били отпуснат директен контрол върху техните региони.
Всъщност Галактическата Империя била по – децентрализирана от Републиката. Системите били групирани в Сектори, а Секторите в Клонове. Тези били контролирани от Върховните Губернатори и Губернаторите, които изпитвали силата си в несъизмеримите региони на Галактиката. Това било в контраст със структурата на Републиката, която поставяла сенаторите в контрола на техните съответни райони.

Това упражняване на сила било подкрепяно от използвания условен тероризъм на име, Доктрина на Таркин, практикувана от Върховния Губернатор Уилхъф Таркин.

Доктрината поощрявала използването на сила за контролиране на разкола, Клането при Горман било пример за това. Оправданието на Доктрината на Таркин била прекалено скъпата и неосъществимата полза от непорочният терор под формата на билиони и билиони войници и кораби поддържащи реда. Този инструмент за подкрепяне на Доктрината била Имперската Армия, която вклюбвала щурмоваците и огромна флота от сплашващи бойни кораби като Звездните Разрушители от Имперската Флота и всички АТ – АТ (All Terrain Armored Transport) от Имперската Армия, всички тези от които се очаквало да разнесат страх, както и да унищожат врага. Тази политика достигнала своя апогей със изграждането на свето-унищожителната Звезда на Смъртта.
Дори мирни демонстрации срещу политиката на Империята били разпилявани използвайки се свирепа сила, понякога убивайки и осакатявайки хиляди. Планетите от Империята нямали вече глас в правителството, а били придържани в линия чрез страха си от възможно практикуване на сила върху тях. Разочарованите сенатори, уморени от неуспешната полза от легалните средства и зачитаните от векове системи на контрол и баланс, сега търсели начин чрез бунт да прекратят управлението на Палпатин.

Икономика

Галактическата Империя развивала доста сложна и разнообразна икономия. След края на Войните на Клонираните, Империята стартирала процес на стабилизация и експанзия на икономиката. Докато Имперската Ера видяла драматични повишения в контрола на състоянието и централизация на икономическите процедури, тя имала малък ефект върху галактическата икономия, като доказателство уж виртуалната и несъществуваща инфлация.
Империализацията на Търговската Федерация от Галактическата Империя създало поле пълно със контрабандисти насочили погледа си към доставките които били наредени от Имперския контрол. Контрабандистите виреели по време на Имперската Ера като независими посредници на борсата или като част от по – голяма организация като тези на Джори Кар’дас, Куелев Тапер, Талон Каррде или Бустър Терик.
След погрома на Империята при битката при Ендор, много различни валути дошли като наличната «амд», а размената мярка варирала диво. По това време «кредита» бил поддържан от неизмерното имущество на планетата Мънълист.

Култура и Общество

Културата на Галактическата Империя била аскетична и минимална. Това било подкрепяно по цялата Галактика от „Обединението за Прогрес” – клон на COMPNOR. По време на късото си съществуване, Империята не била чак до толкова брутална в потискането на артистичната култура, интереса й по – скоро бил насочен към политическа и военна доминация. В края на краищата натиска от Новия Ред оставил следа върху изкуството по време на Имперското присъствие.
Имперският Нов Ред изтъквал Човека, и много по – малко хуманоидите, като пример извънземните същества: Уукита, Мон Каламарианци, Родиани, Дуроси и други. Те били граждани, но като роби. Законите против робство били отменени, но узаконяването на преследването на извънземни било остаряло. Като резултат необятното мнозинство от правителствените представители били хора, имало и редки изключения като Върховния Адмирал Траун пълзящ из ранговете на армията. Шовинизъм често се е срещал в Имперските, Армия и Правителство. Обединено това и преследването на извънземни, Империята често била обвинявана в нейната Шовинистка политика. Някой спорят, че докато Империята била до толкова заразена от ксенофобия, то самият Император не бил настроен по този начин. Но все пак, личните съветници и съдии изпълващи съдилищата на Палпатин, и тези които управлявали Империята ден за ден били ксенофоби и поставяли „Културата на Човека” в техните лични съглашения.

Армия

Имперската войска била военната част на Галактическата Империя. Тя била отговорна за провелите се военни операции по цялата Галактика. Тя се заемала и с поддържането на реда на планетите от Империята, дипломаторските кораби, колониите и протекторатите. Откакто Имперският Нов Ред бил базиран на страх и силови методи, Имперските войски формирали доста важна част от Емперското правителство. Дори така, Флотата можела да докаже до известна степен непокорството и напрежението между Коръсантското правителство и адмиралите съществувало навсякъде по онова време. Това създавало нужда да се поставят политически офицери по цялата войска като мислители.
По време на ранните години на империята, повечето щурмоваци били клонирани, ветерани от Войните на Клонираните. Но по нататък до края на Имперските дни, повечето щурмоваци били набрани хора. Тези новобранци били тренирани главно на Карида и били обект на най – суровите тренировки на които Империята може да ги подложи. По време на управлението на Великия Адмирал Траун, щурмоваците били отново клонирани и използвани с обема си в Имперските сили.Тъмните времена

"Ако не унищожим джедаите, ще настъпи ... вечна гражданска война."
- ПалпатинИмператорът намира уважаваните Каамаси за заплаха за Новия Ред, затова заповядва унищожаването на родната им планета - Каамас. Група Ботани са отговорни за саботирането щита на Каамас, което оставя планетата незащитетна пред имперската бомбардировка. Някога красивата планета е опустошена от атаката и превърната в отровна пустош. Каамасите се разпръскват сред Галактиката. През 18 ПБЯ Императорът конструира огромното супероръжие "Окото на Палпатин" с цел да разруши джедайска територия на Белсавис.
Смъртоносното оръжие обаче е саботирано от двама джедая и джедаите на Белсавис успяват да избягат. По същото време група същества протестира против тиранията на Империята на планетата Горман. Корабът на Таркин е блокиран от миролюбиви протестиращи, които стоят на платформата за кацане. С позволението на Палпатин, Таркин въпреки това приземява кораба - право върху протестиращите, убивайки и осакатявайки много от тях. Това става известно като Касапницата на Горман. Тогава се създава Съюза за Възстановяване на Републиката.

Много джедаи възстават срещу режима на Палпатин. Олий Старстоун и група оцелели след Заповед 66, заедно с Роан Шрайн се опитват да възстановят Джедайския съвет, но безуспешно. Групата избягва на Кашик, за да види дали няма оцелели джедаи там, но вместо това завладяват планетата. Дарт Вейдър убива Роан Шрайн и останалите джедаи. Сред тях има и едно ууики, Чубака, който избягва от града, за да намери семейството си. Ферус Олин, заедно с приятелите си (включително учителя-джедай Солас) причиняват доста поразии над планетите, контролирани от Империята, които включват бунт на планетата Беласа, две нахлувания в разрушения джедайски храм на Корусант и унищожението на Имперския гарнизон и бойните припаси на Набу. Съдбата им след тези събития остава неизвестна. На Кесел група джедаи, включително учителя Цуй Чой и рицаря джедай Бултар Суон планират да поставят капан на Дарт Вейдър. Но биват убити.

1 ПБЯ над императора се изършват опити за преврат от група предателски имперски офицери, водени от Губернатор Трачта. Той смята, че сит е глупав и стар култ и че Империята не бива да бъде ръководена от него. Планират да използват група лоялни към тях щурмоваци, зада убият двамата сита. Планът им се проваля, най-вече заради вътрешни размирици.

Съпротива срещу Имперското управление

1 ПБЯ над императора се изършват опити за преврат от група предателски имперски офицери, водени от Губернатор Трачта. Той смята, че сит е глупав и стар култ и че Империята не бива да бъде ръководена от него. Планират да използват група лоялни към тях щурмоваци, зада убият двамата сита. Планът им се проваля, най-вече заради вътрешни размирици.

След като се разкрива истинската същност на Империята, трима от най-влиятелните сенатора- Бейл Органа от Олдеран, Гарм Бел от Корелия и Мон Матма от Кандрила, се срещат тайно и подписват "Корелианския Договор". Това официално формира Съюза за Възвръщане на Републиката, по-често наричан Бунтовническия съюз. Малко преди Битката над Явин, Палпатин обявява извънредна ситуация и разпуска Имперския сенат. Така последната институция, останала от Републиката, изчезва.
Ключова за Доктрината трябвало да бъде Първата Звезда на Смъртта, космическа станиця с размерите на луна, с мощ, способна да унищожи цяла планета с един-единствен лазер. Макар много планети да могат да си позволят планетни отразителни щитове, нито един от тях не може да устои на могъщото лазерно оръжие. Звездата на Смъртта обаче, заедно с оръжието, е унищожена повреме на Битката при Явин, което маркира първата голяма победа на Бунтовниците.

Завладяването на базата на Явин

В резултат на битката, Бунтовническият Съюз се превръща в легитимен военен опонент на Империята. Между въздействията на битката и разпускането на Имперския Сенат, 1000 системи открито се включват към Съюза в месеците, следващи разрушението на Звездата на Смъртта. В резултат Империята започва окупация на светове, които преди това си е позволила да не докосва.

След унищожението на Първата Звезда на Смъртта, Бунтовническият Съюз подготвя за евакуация луната под страх от отплата на Империята. Повечето от Бунтовниците избягват, включително и бежанските кораби, в които било тяхното правителство.

Няколко гарнизона избягват от Звездата на Смъртта и техните капсули се разбиват в луната. Комбинирайки редиците си, те настъпват към Великия Храм. Генерал Додона надзирава евакуацията на базата на Явин. Членове на 501-я легион участват в орбиталната битка, правейки един Звезден Кръстосвач негоден и унищожавайки безброй звездни изтребители. Успяват да извършат обсада над земеви хангар за транспортни средства. Няколко от ключовите членове на Върховното Команудване на Съюза - поставени в базата на Бунтовниците, са убити от легиона повреме на отмъстителната атака над армиите им. Самият Дарт Вейдър води ескадрон от ТIE - изтребители, който унищожава много кораби за провизии.

Всъщност заповедта за блокадата идва от самия Дарт Вейдър, който иска да плени някои от водачите на Бунтовниците. През това време Супер Звездният Разрушител е почти завършен на Фондор. Този могъщ кораб ще служи като личен на Дарт Вейдър. В знак на възмездие Вейдър иска да го използва срещу Бунтовниците.

По-късно, Люк Скайуокър и други бунтовници успяват да се изплъзнат от блокадата. Първо се опитват да саботират завършването на Екзекутора, но са предадени и повечето от групата в тази мисия биват убити. Люк обаче, успява да избяга и да се завърне до Съюза. Повреме на втора мисия, Люк открива арктичната планета Хот. След като се връща, той предлага на Съюза да се евакуират на Хот и там да изградят нова база.

Супер звездният разрушител обаче е завършен и пристига на Явин 4 с флотата на Лорд Вейдър. Повреме на атаките, Империята пуска редица от военни бойни машини, включително А5 Juggernauts и АТ-ST, а TIE-изтребли и TIE-бомбардировачи обстрелват джунглата.

Много от оцелелите бунтовници в крайна сметка успяват да стигнат до Хот, където построяват нова база.

Инцидентът на Бакура

Както и при повечето бунтове, последната битка не слага край на гражданската война. Само един ден след битката на Ендор, Имперски дроиден кораб-пратеник пристига на луната със съобщение от Имперския аванпост на Бакура. Бакура е нападната от неизвестна раса. Тъй като Имперската флота е победена, никой не може да им се притече на помощ. В отговор обаче, Мон Мотма събира малка бунтовническа флота, която да помогне на Бакура. Скайуокур, все още замаян от битката с Императора, е посетен от духа на ментора си - Кеноби. Той заповядва на Люк да отиде на Бакура.

Така Люк е назован за командир на флота от 5 DP-20 Корелиански кораба, 1 модифициран Насипен Кръстосвач, Флъри, 20 звездни изтребители и Хилядолетния сокол. Като пристигат, установяват, че нападателите са неизвестна влечугоподобна раса, наречен -Сси-Руук. Сси-Руук умеят entechment (интехниране) , което се състои в прехвърлянето на жизнените енергии на пленниците в дроид, кораб или компютър. На Бакура, Бунтовниците подписват примире с местния имперски гарнизон. След което се бият заедно, за да спасят Бакура от влечугоподобните нападатели. Тогава Лея е посетена от духа на баща й - Анакин Скайуокър. Тя съвсем наскоро бе разбрала за произхода си и й е невъзможно да прости и да забрави, че Дарт Вейдър е извършил толкова зверства, включително и унищожението на Алдеран. Духът изчезва и никога повече не се показва пред Лея.

На кораба на Сси-Рууви - Шриуирр, Адмирал Ивпиккис се подготвя за битка. Един от офицерите му разполага с човешки роб, чувствителен към Силата и с промит мозък, наречен Дев Сибуара, който усеща присъствието на Люк и предупреждава господарите си. Сси-Рууките имат намерението да използват неговите способности в Силата за по-лесно "интехниране". За да го направят, Дев Сибуара се свързва тайно с Имперския губернатор Нереус и му предлага следното: да напуснат сами Бакура, ако им предадат Скайуокър. По този начин Люк попада в ръцете на Сси-Рууките и е заведен в лабораторията. Той обаче успява да се освободи и заедно с Дев побеждават Сси-Рууките на борда на кораба.

Сси-Рууките напускат Шриуирр - за предпочитане пред това да се изправят срещу джедаите, така корабът попада в ръцете на Бунтовниците, които го ремонтират и го включват към флотата си. Сси-Рууките са победени, но тогава Имперският командир Птер Танас, под заповедите на Нереус, обръща турбобластера на кораба си срещу кораба на Бунтовниците, Флъри, унищожавайки както него, така и няколко звездни изтребители.

Съпротивата на Бакура обаче, под командването на Епи Белден, разбива Имперците (което по-късно се назовава "Бакуранската Революция") а Губернаторът е убит. Имперският гарнизон се предава на Бунтовниците, а Бакура става член на Съюза.

Съюзът изпраща флота, състояща се от Небулон-Б фрегати и други по-малки кораби под командването на пленения Шриуирр, който е прекръстен на Сибуарра. При пристигането си в съзвездието на Сси-Руук, откриват , че са нападнати от неизвестен враг, по-късно оказал се Чис. Повреме на атака над столицата на Сси-Рууките - Луек, Съюзът попада на флотата на Ивпикки. Виждайки отслабения враг, флотата се оттегля и помага в освобождаването на Клак'дор 7. Чак при Южан Вонг ще се чуе отново за Сси-Рууките.

Разпадането на Империята


Империята е твърде голяма, за да бъде разрушена на един дъх. Бунтовниците се борят да освободят Галактиката от Империски лоялисти, като Траун например.
Дори преди падането на Император Палпатин през 4СБЯ(4 години след битката при Явин ІV) започват да личат първите признаци за разпадането на Империята. Първото нападение е това на Губернатор Каласт, последвано от по-сериозна ситуация, създадена от Адмирал Харков, и най-накрая - големият вътрешен имперски бой с Гранд Адмирал Деметрий Заарин. Ситуацията става сериозна, когато Заарин извършва преврат над Император Палпатин, успявайки като по чудо до плени Ситския лорд, като го отвлича от кораба му. План, по-късно осуетен от Адмирал Траун.
Веднага след имперската загуба при Битката над Ендор, Великият Везир Пестаж взема контрол над Империята. Но на него му липсват талантът, способностите в Силата и ужасяващото присъствие, с които Император Палпатин и Дарт Вейдър държаха Империята. Адмирал Харск е първият, който се провъзгласява за върховен началник и установява своя собствена мини-Империя, но няма да бъде последният. Други, включително Адмирал Терадок, Адмирал Жиндж и Генерал Делвардус, следват неговия пример.

Пестаж успява да удържи трона си само за шест месеца преди да бъде свален от Имперския Управляващ Съвет, състоящ се от три Трибуна. Съветът действа под напора на Директора на Имперското Разузнаване Исан Изард. Тя успява да скърпи Империята и отблъсква военните диктатори в продължение на две години преди да изгуби контрол над Имперския Център. Когато Исан започва да губи влстта над Империята, кара учените си да разработят биологичен вирус, покосяващ само извънземни и когото по-късно ще пусне над Корусант. Когато Корусант пада под атаката на Бунтовниците, пуснатият вирус причинява доста проблеми за стартиращото правителство. Със загубата на Корусант, Империята се разпуска все повече, Военният диктатор Жиндж се превръща в най-голямата заплаха в Галактиката. Изард успява да избегне смъртта и отива в собственото си малко кралство.
Останките от Империята за първи път се намират от същата страна като Нова Република. И двете правителства смятали Жиндж за своя най-голяма заплаха. Чак когато Адмирал Рогрис се събира с Генерал Соло, Жиндж е заловен.
Временният съюз свършва и възникват нови противоречия между Империята и Новата Република. Републиката обаче побеждава в повечето сражения. Империята остава победена до връщането на Върховния Адмирал Траун.
Траун е военен гений. Той е единственият не-човек, който се изкачва до такъв висок ранг в Имперската флота и последният останал Върховен Адмирал. Неговата кампания завзема наново почти половината Галактика в името на Империята, но спира с неговото убийство от собствения му бодигард. Капитан Пелаон, вторият по командване, знае границите на способностите си и заповядва отстъпление.
Новата Република веднага се възползва от предимството на създалата се ситуация и се заема със задачата да спре потенциалните бъдещи съюзи между имперски лоялисти. Започват отпора си срещу Адмирал Крелен. Въпреки неговия нов съюзник - клонинг на Исан Изард, Републиката успява да победи.
През 10 СБЯ различните имперски военни диктатори, окуражени от постигнатото от Върховния Адмирал Траун за толкова кратко време, се съгласяват да се организират под Имперския Съвет за атака в Ядрото на Галактиката.


Новата Република не може да се сравни с военната мощ на отново обединената Империя и след кратка кампания, Империята си възвръща Имперския център в Четвъртата Битка на Корусант.
След като Корусант отново е в ръцете на Империята, Съветът решава, че е време за избор на нов Император. Различните Адмирали, генерали и губернатори не са съгласни и скоро се разразява нова битка между тях. Битка, която опустошава планетата и е спряна чак когато Император Палпатин обявява, че се е завърнал. Повечето от военните се връщат на служба, както и малко от военните диктатори - останалите избягали, за да запазят живота си.

Завръщането на Палпатин

След смъртта на Траун, нов водач на Империята изплувал – клонинг самият Палпатин. Пропит със смъртноносен дух, повлял се от смъртта на тялото му над Ендор, клонирания се заел със възтановяването на Империята си и 6 години по – късно накрая събрал отново нужната сила, за да се противопостави на Новата Република. Клонинга на Палпатин реггрупирал фрагментите на Империя и многото главнокомандващи и ги събрал в една обединена сила установена при Бисс в Вътрешното Ядро. Изплозвайки серии от опостушителни атаки и нови супер уръжия, той почти победил Новата Република, но самият той бил унищожен.

Отломките от Империята

След победата на Бунтовническия Съюз при битката на Ендор и смъртта на Императора и Дарт Вейдър, навсякъде из имперските светове настъпват бунтове и възстания. Дори родният свят на Палпатин - Набу, не успява да избегне борбата. Това, което остава в ръцете на Империята, бързо ще започне да се разпада на сектори, контролирани от конкурентни върховни началници.

На Корусант, билярди пируват за свободата си и започват бунтове от сектори, пълни с различни раси същества, бунтове, в които имперските патрули са нападнати, статуите на Палпатин - съборени, символите на Империята - осквернени.

По средата на празненствата и бунтовете, Имперските власти заповядват масивни мерки върху бунтуващите се и дават пълна власт на местните военни сили да сложат край на въстанията и да възстановят реда в системата. Възмездието на военните е ужасяващо, Империята покосява въстаниците и въдворва ред и контрол. След това влстта над Коруснат идва в ръцете на Великия Везр Сейт Пестаж. Различни членове на Вътрешния кръг обаче се опълчват срещу властването, но скоро ще бъдат предадени от Директора на Имперското Разузнаване - Исан Изард.

Трансформация

След смъртта на възкръсналия Император, остатъците от Империята пропадали надолу. Накрая стигнала „смъртта” си при Ксандел Каривус, но все пак това не било края. Скоро след това Адмирал Даала събрала тринадесет от най – силните военни генерали заедно и ги екзекутирала. С това сбрала техните военни части под знамето на Империята. Тази нова Империя, често причислявана към Имперските Остатъци, срещнала свойта първа загуба.
Още няколко загуби срещнал през следващите години Гилад Пелаон. Това избутало Имперските Остатъци към осем застояли сектора във Външния Пръстен. Виждайки, че загубата предстои, Пелаон накрая признал нуждата от умоляване за мир. След като съгласието за мир било подписано с Новата Република, Остатъците установили период на стабилност, който не бил прекъснат до Войната на Южан Вонг. Тогава Имперските Остатъци се съюзили с Новата Република и нейната наследница – Галактическа Федерация на Свободните Съюзници (Galactic Federation Of Free Alliances) в борбата сращу Южан Вонг.

Завещанието на Галактическата Гражданска Война

Бунтовниците формират Новата Република след Битката на Ендор, която в крайна сметка обхваща голяма част от Галактиката. Включва нов Сенат и по-могъщ изпълнител, първият от които е Мон Мотма. Но е затруднена от страха от нова диктатура и корупция, което доказва, че Галактическата Гражданска Война не е успяла напълно да възстанови старата Република. Краят на Новата Република настъпва с инвазията на извънземния Южан Вонг, когато е реогранизирана в Галактически Съюз.  

 Todrias и Darth Amidala

     

Връзки