Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

ДЪКСЪН

Дъксън


Разстояние от ядрото: 10,500сг
Система: Ондерон
Слънца: 1-Праел
Климат: Умерен
Терен: Джунгли
Население: Мандалорианци (емигрирали)
Популация:?
 


Описание:
Въпреки че климатът на Дъксън е умерен, планетата не е много населена. Постоянните дъждове бързо съсипват всички механични устройства, а различни зверове като каноците и бомите са опасни за повечето хуманоиди.
Въпреки че Дъксън се смята за луна на Ондерон, двете планети са по-скоро сестри. Те се намират толкова близко една до друга че през летния сезон атмосферите им се сливат. По този начин много летящи зверове могат да преминат от еданта планета на другата.

История:
След края на Войната на зверовете, Учителят джедай Арка Джет, решила да премести саркофага на Фрийдън Надд, бивш Тъмен лорд на Сит и крал на Ондерон, от Ондерон на Дъксън. Преместването било с цел да се предпази силата на Над. Отчасти планът на Джет успял, въпреки че Екзар Кун, а по-късно и Дарт Бейн, успяват да влязат в ситската гробница.

След края на Великата Ситска Война през 3,966 ПБЯ (преди битката за явин) тогавашният водач на мандалорианците Мандалор Неукротимият бил изяден жив от хищници в джунглите на Дъксън. След този инцидент на Мандалорианския трон застанал Мандалор Великият. Той превърнал Дъксън в свое укрепление, от което планирал атаките над републиката.

През 3,963 ПБЯ Мандалорианската Война започнала, когато Републиката се опитала да превземе мадалорианските укрепления на Дъксън. Въпреки че републиката победила мандалорианците, победата дошла на много голяма цена. Укрепленията на Дъксън били добре защитени, обградени с минни полета, но най-важното - те били в сърцето на джунглата. Джедаят изгнанник пратил много от своите войници на самоубийствена мисия - да обезвредят мините, които ги спирали от мандалорианската база. Въпреки че Републиката превзела Дъксън, това не променило почти нищо. Те не унищожили укрепленията, не търсили и скритите складове с оръжие, предвидливо оставени в случай, че някой ден мандалорианците се завърнат.

През 3,956 ПБЯ Кандеръс Ордо от клана Ордо взел титлата Мандалор. Той започнал да събира разпръснатите из галактиката мандалорианци. Кандеръс възстановил укрепленията на Дъксън и правил всичко възможно да останат тайна от Републиката и местните Ондеронци. Тайните му намерения били някой ден мандалорианците да се завърнат със своят „Велик поход” и да превземат Републиката.

По време на Ондеронската гражданска война мандалорианците се биели заедно с Изгнаника, въпреки че а може би и защото той има не малка заслуга за разгрома на мандалорианците при Малакор V. Кандеръс осигурил совалка до града Айзис на Ондерон. По време на втората битка за Ондерон Мандалор осигурил подкрепления за съюзниците на изгнаника които влезли в гобницата на Фрийдън Надд, за да не позволят на ситите да извършат ритуал, позволяващ да се контролират зверов,е които да пробият кралския дворец.

Почти две хилядолетия след това през 1,000 ПБЯ Дарт Бейн се разбива на Дъксън, докато бяга от Седмата битка на Руусан. Когато Ситският лорд влязъл в гробницата на Надд, той взима бронята орбалиск и решава да възобнови Ситския орден.

Превод: R3VANge

     

Връзки