Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

Ситска Сфера за Медитация

Ситска Сфера за Медитация

Древен кораб, използван от Ситската империя за бойна медитация. Поне една Сфера оцелява след Великата Хиперпространствена война и е използвана от Ситите на Лумия и Изгубеният Род на Сит.

Характеристика

Медитационните сфери са сферични атакуващи кораби 10 метра в диаметър. Приличат на огромни плаващи очни ябълки с прилепски криле.
В сърцето на медитационната сфера, използвана от Нага Садоу, се намира медитатционната камера на Ситския лорд. Камерата има назъбени стени, които се извиват навътре и в центъра Ситският лорд се навежда и фокусира Тъмната си страна, което му позволява да засили намеренията си и да ги изпрати на големи разстояния – да контролира армиите си и да подсигури победа. Посредством сферата, Тъмният лорд можел и да създава илюзии и да ги прави достатъчно истински, че да причинят вреда, което също му давало преимущество в битката.
В камерата също така можел да вижда цялата Галактика и да наблюдава прогреса на последователите си. Огромен холоекран на стената показвал още по-детайлирана тактическа информация.

История

 Нага Садоу конструира своята Сфера на тайния свят Кар Шаян. Корабът е унищожен в Битката при Примус Голууд повреме на Великата Хиперпространствена Война 5000 ПБЯ.
С времето сферите се измествали с Медитационни камери, някои от които остават със сферична форма, на борда на по-големи ситски кораби – като например Здрача на Лорд Каан.
Бен Скайуокър активира и пилотира друга Ситска Медитационна камера, за да избяга Зиост по време на Втората Галактическа гражданска война. Корабът е самосъзнаващ и направлява Бен в продължение на много дни. Преди това този кораб бил пилотиран от жена сит (от ситската раса). От долната страна на кораба има лазерно оръдие, а от горната – магнитен ускорител. Бен също така разбира, че Медитационната Сфера изглежда има каквито оръжия поискаш.
Когато Бен се връща при Анакин Соло, Джейсън Соло дава кораба на Лумия. Бен говори още веднъж със Сферата, която е любопитна къде са отишли всичките Сити. След смъртта на Лумия корабът е взет от Алема Рар.
Тя използва Сферата да я заведе до Дома на Лумия, където намерила чип с координатите на Корибан. Така тя проследила Ситския орден, криещ се там. Пътува до Кашиик и помага на Анакин Соло да избяга.
Когато Джайна Соло, Зекк и Фел проследили Алема Рар до убежището на Лумия, Зекк успява да използва Тъмната страна на Силата, за да убеди Сферата да напусне Алема. Сферата се съгласила и започнала да служи на истински достоен господар. Скоро след това е забелязан близо до Зиост от екипажа на Отровна Луна, фрегата на Новия Ситски Орден под командата на Дисиан.
Дисиан говорила със Сферата и й заповядала да дойде с нея до Корибан и да служи на Новия Ситски Орден. Корабът отрича философията на Новия орден и отлита за Кеш – да се свърже със Ситите там и да помогне да се въздигне сила, която да инвазира Галактиката и да покоси Новия Джедайски Орден.

Darth Amidala

     

Връзки