Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   

Ситска Алхимия

Сити Алхимици

Ситската алхимия е изключително древно умение, използвано от адептите на Тъмната страна много хилядолетия преди Явинската Битка. То използва както научни технологии, така и техники на Силата, предизвиквайки промени в материалните частици на молекулярно ниво.

Ситската алхимия води началото си от ранните дни на Джедайския Орден, когато група тъмни джедаи открили, че могат да предизвикват мутации у живите същества посредством Силата. Това тяхно знание се оказало много полезно през последвалата война и годините на Столетния Мрак. С негова помощ тъмните джедаи създали огромни мутирали чудовища, които хвърлили срещу своите врагове. Едни от тях са Левиатаните, последният от които бил убит на Корбос от джедаят Кип Дюрон по време на Новата Република.

Същите тези тъмни джедаи по-късно били прогонени от Републиката и отнесли алхимичните си знания на Корибан, където те се смесили с магиите на местните сити.

През последвалите векове ситските лордове на Корибан станали истински майстори на ситската алхимия, използвайки я не само върху жива, но и върху нежива материя. Неин продукт са страховитите ситски мечове, които можели да блокират дори удари с лазерен меч; също така много видове ситски талисмани, концентриращи Тъмната страна на Силата. В някои от ситските холокрони вероятно също е използвана алхимия.

По време на Великата Хиперпространствена Война голяма част от военната сила на Ситската Империя била съставена от алхимично подсилени зверове, известни под общото име ситски изчадия. Такива са например ситските бегемоти и бойните червеи.

След края на войната и бягството на Тъмния лорд Нага Садоу на Явин 4 той предизвикал у своите войни масаси мутации, които ги превърнали в диви създания с огромна сила, в слаба степен силоизползващи.

Много години по-късно Тъмният лорд Екзар Кун постигнал големи успехи в ситската алхимия. Той успял да създаде специална отрова, с която успял да подчини и да обърне към мрака голяма част от ордена на джедаите. Освен това създал на Явин 4 множество страховити създания, които оставил да пазят тамошните храмове, ако масасите се провалят.

През годините на Войните на Светлината и Мрака подчиненият на лорд Каан ситски лорд Севис Ваа започнал да изучава обширните записки на Нага Садоу върху изкуството на ситската алхимия. Използвайки това познание, той създал едно от най-ужасните ситски изчадия – Бегемот от Подземния Свят. То приличало на огромен гущер, но можело да изстрелва бластероподобен лъч от устата си.

По същото време ситската алхимия намирала и доста по-практично приложение сред последователите на Тъмната страна. С нейна помощ в специални пещи били създавани червените синт-кристали, използвани в ситските светлинни мечове.

Може би най-великият майстор на ситската алхимия бил Дарт Плейгиъс, който с нейна помощ можел не просто да предизвиква мутации в живите клетки, но да манипулира самите мидихлориани и да създава живот по алхимичен път.

Дарт Плейгиъс предал много от знанията си на своя ученик Дарт Сидиъс, който като Император отделил на това умение цял отделен труд в своя Компендиум на Тъмната страна, наречен “Създаване на Чудовища". За жалост Императорът намерил смъртта си на Ендор, преди “Създаване на Чудовища" да бъде завършен. Дори и в този си вид обаче той е най-обширното изследване на ситската алхимия, прочитането му би отнело на читателя близо сто часа.

Сидиъс не бил само теоретик, след своето възкръсване той много успешно използвал алхимията на планетата Бис, която станала негова главна квартира. За пазачи на Бис той създал по алхимичен път огромните Имперски стражи и Крисалидите, подсилени с алхимия ранкори.

Няма съмнение, че познанието за ситската алхимия ще продължи да се предава между адептите на Тъмната страна. То обаче винаги ще остане запазено само за най-мъдрите и търпеливите, за които мощта не означава само директна проява на сила, но и подчиняване на природните закони по пътя към съвършенството.

Darth Rage

     

Връзки