Меню       Меню
   
Технологии и Оръжие
   
Всеки филм от поредицата Междузвездни Войни започва с фразата "Много отдавна в една далечна галактика...". Лукас я използва като загатване за класическото начало на приказките "Имало едно време...". За някои, филмите биват интепретирани по-скоро като митове за бъдещето, отколкото за изминали събития. Лукас нарочно оставя въпросът неизяснен, за да може хората да го интерпретират, както сметнат за добре. Въпреки че в самия филм събитията се развиват само в продължение на две поколения, други истории, описани и загатнати в Разширената Вселена, се разпростират из хилядолетия.

Правени са много аналогии за произхода на идеята за Междузвездни войни и персонажите им както от фенове и критици, така и от самия Лукас. Например той признава, че сюжетът и героите в японския филм от 1958г "The Hidden Fortress", режисиран от Akira Kurosawa, са били главното му вдъхновение. Филмът играе роля и в концепцията за Дарт Вейдър, чийто черен шлем нарочно напомня на кабуто (шлемовете на самураите). А да бъдем по-точни - самурайският шлем на главния злодей от "Седемте самурая" на Куросауа, е черен и приликата му с този на Вейдър е голяма. Идеята за джедаите също донякъде идва от самураите - като духовни войни с изразени чувства на чест и преданост към техните задължения. Традиционното облекло на джедая дори напомня на кимоното...

Прилика може да се открие и с "Фондация" на Айзък Азимов, както и с "Дюн" на Франк Хърбърт. Например планетата Трантор във "Фондация", която е изцяло покрита от столицата на галактиката, прилича на Корусант. Идеята за лазерните мечове също е взета от там. Най-голямата прилика с Дюн е, че и в двете истории героят е почти месия, използващ мистични сили и пр и се борят с корумпирана империя...

Всичко това вдъхновява Лукас да напише сюжета на Междузвездни войни. Първоначално написва резюметата на 15 истории, които да изградят Сагата. Из тези 15 истории той решава да филмира само една. Но когато през 1978 година вижда успеха на Междузвездни Войни, обявява, че ще направи общо 12 филма, които да разкажат за приключенията на Люк Скайуокър (в оригиналния сценарий - Люк Старкилър). През 1979 той се отхъврля от предишното си изявление и обявява 9-сериен филм. Четири години по-късно, след излизането на "Завръщането на Джедаите" решава, че повече филми няма да се правят.

През 1995 година обаче, Лукас внезапно обявява, че ще направи трилогия, описваща предишни събития (Епизоди І, ІІ и ІІІ)- за общо шест филма. Сагата бе завършена 2005 година с излизането на последния филм от трилогията - "Отмъщението на Ситите".
 


 

     

Връзки